El fill i nét dels constructors de l'antiga fàbrica de rajoles de Paiporta, Abelard Martínez, hui el Museu de la Rajoleria, de propietat municipal, ha cedit a l´ajuntament una col·lecció de materials, maquetes, plànols, fotografies i altres documents relacionats amb l´edificació d´aquestos fumerals i els immobles que els confornavem.

L´alcalde Vicent Ibor, i el propi Martínez han signat un conveni pel qual s'estableix que el material passada a formar part de l'exposició permanent del museu com a «institució dedicada a la protecció del patrimoni etnològic i a la difusió de la cultura». El mandatari ha agraït la donació «perquè és part de la història local i de patrimoni industrial també nacional».

La cesió permetrà al museu exposar el procés de construcció del fumeral a Paiporta i a altres municipis de l'Horta Sud com Torrent, Picanya o Albal.

També podrà utilitzar aquests materials per a la investigació i difusió, i prestar-los de forma temporal a altres institucions museístiques i culturals, sota l'expressió «Llegat de Don Abelardo Martínez Tarazona. Museu de la Rajoleria». «D'aquesta manera, preservaré la memòria dels meus avantpassats i donaré a conèixer al públic la seua labor», ha afegit Martínez.