Els amants de la natura tenen una cita en la Vall de Pop. Amb el riu Xaló, també denominat Gorgos, com eix vertebrador, l'itinerari Camins de Pedra i Aigua combina l'arquitectura rural i agrícola i la relacionada amb l'aigua. Així, podrem descobrir infraestructures hidràuliques tradicionals representatives d'aquest paratge de la Marina, com ara pous, aljubs, basses, sèquies, sínies i molins.

La ruta, que connecta les poblacions d'Alcalalí, Benigembla, Benissa, Castell de Castells, Llíber, Murla, Parcent, Senija i Xaló, ens endinsa entre diferents elements patrimonials de l'arquitectura denominada "pedra en sec", una especialitat que consisteix en construir murs de pedra sense cap tipus d'argamassa.

L'itinerari ix de Benissa cap a Senija. En el recorregut ens trobem amb la serra de Bèrnia i la muntanya Llarga. Arribant a Senija podem apreciar bancals construïts amb la tècnica de "pedra en sec".

En el Pla de Llíber destaca el conreu de la vinya i la presència de riu-raus, construcció típica de la comarca destinada a assecar el raïm per a produir panses. De camí a Xaló és de destacar el Molí Giner, del segle XIV al XV, i el Molí de la Tarata.

Paratges de gran valor

El tram d'Alcalalí a Parcent ens deixa paratges de gran valor paisatgístics i construccions d'aigua, com el pou i la sènia Mosquera. Ja en Parcent destaca un conjunt hidràulic amb una font, un safareig, un aljub i un sistema de sèquies. Prop de Murla trobem el Pou de l'Assagador i el camí de les Revoltes. Deixant Parcent, podrem apreciar des d'un mirador el Cavall Ved i el penyal de Laguar. Arribant a Murla és de ressenyar un interessant safareig a ras de terra per alimentar les conduccions d'aigua que van per baix dels habitatges.