Tribuna

Circs sense animals

06.09.2015 | 04:15

Algunes imatges agradables: el seu gos de catorze kilos (sí, el seu) enmig d´una plaça on el fuetegen, li claven punxes i després el maten d´una estocada. Sí, es tracta del mateix gos que ara dorm als seus peus, té sempre darrere i s´angoixa quan vostè simula que s´ofega en la mar. El seu gos, així de bonic, però mort perquè hi ha una colla de gent que s´ho passa d´allò més bé i apel·la a no sé quins romanços festius€
No hem acabat. Una altra imatge bonica: el seu gat (o el seu gos, si li´n queda un altre) engabiat durant tot el dia, avorrit, sense ungles ja que li les han llevades perquè arrapa, i un parell de voltes al dia ficat en un poal perquè ja se sap que als gats no els agrada l´aigua i fan riure de valent. El seu gat o la seua gata torturats així, entre altres delicadeses, perquè és una cosa que alguns han fet sempre i s´hi guanyen la vida.
I aquesta sí, l´última, ho promet: la seua filla (o el seu fill, tant se val) amb alguna discapacitat física o psíquica, exposada davant de centenars de persones atès que estan encuriosides per com té la barba, el braç, pèls al rostre, tres sines o qualsevol altra cosa. La gent mira i resta parada. I continua estant la seua filla, com si fos un fenomen de fira, i no un ésser viu amb sentiments.

Reconec que, malgrat tot, no he estat excessivament cruel en els exemples. I tampoc no és un exercici innovador. Tan sols plantegem-nos per quina raó no torturem gossos (en compte de bous), substituïm lleons per gats en espectacles circenses, i fem una mica d´història per assabentar-nos que l´exposició d´animals salvatges anà paral·lela a la d´hòmens i dones amb un físic distint a l´estàndard. De fet, qui no va emocionar-se amb L´home elefant (David Lynch, 1980)? Ara bé, ¿desitjaríem que a les nostres ciutats hi haguera llocs d´espectacles amb «atraccions» com aqueixa?

Els circs posseïxen una tradició de segles, estan plens de professionals que meravellen grans i xiquets amb acrobàcies, vestits, jocs, bromes i riures: pallassos, funàmbuls, equilibristes, mags, trapezistes, mims€, i contribuïxen a mantindre viva una cultura de contacte, de fantasia real, que s´ha de protegir, com el teatre, les titelles o les festes parateatrals o mascarades de tants pobles d´Europa.
Ara bé, el que ja no toca en un circ és que centenars d´animals hagen de viure en condicions tristíssimes, en soledat (o en grup, depenent de l´espècie), engabiats, fora del seu medi, estressats, porucs, viatjant€ No n´hi ha cap motiu, i així ho han entés molts països del món, que han prohibit els circs amb animals als seus territoris. Això no és anar contra ningú, sinó a favor dels qui no poden expressar-se amb la paraula. Dir no als circs amb animals és una mesura que ens fa més humans perquè ens fa més sensibles. Una mesura que a València, a la fi, tindrem aviat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Valencia

El ayuntamiento insta a cambiar el Plan de la Huerta para recuperar la Casa de la Sirena

El impulsor del hotel alega para ampliar el límite de comensales y de huéspedes

El ayuntamiento ampliará un jardín en Patraix para dar prioridad a los viandantes

La parcela lineal pasará de los 500 a los 1.000 metros cuadrados y contará con juegos infantiles,...

Vídeos caseros para salvar la memoria viva de la huerta

Vídeos caseros para salvar la memoria viva de la huerta

Benimaclet acoge la proyección de entrevistas caseras realizadas a agricultores con el objetivo de...

No perdamos el Cabanyal

El pasado martes se celebró la última asamblea de la plataforma de Salvem El Cabanyal-Canyamelar...

Un terrible crim inexplicat

Un terrible crim inexplicat

La dona estava nua, llevat d´unes calces. L´havien tallada per dalt del pit amb un ganivet de 20...