La iniciativa internacional Small World Initiative (SWI) torna als centres valencians de la mà de la Universitat CEU Cardenal Herrera i de la Universitat de València. Per segon any consecutiu, este projecte d'investigació que unix a universitats de més d'una dotzena de països i que creix en esta edició, anima a estudiants de Secundària i Batxillerat a trobar nous microorganismes amb capacitat antibiòtica.

Small World Initiative és un projecte científic d'àmbit internacional que sorgí en la Universitat de Yale (EUA) el 2012, com una estratègia per a fomentar la vocació per la investigació científica dels joves. Universitaris es formen junt amb professorat i després realitzen recerques amb alumnat de col·legis i instituts per a trobar microorganismes amb capacitat antibiòtica que siguen efectius contra les malalties infeccioses.

Segons l'OMS, la resistència als antibiòtics podria matar a més persones que el càncer en les dècades vinents: s'estima que, al ritme actual es passarà de les 700.000 morts a l'any al món per esta causa, als 10 milions en 2050. Més concretament, l'Agència Europea per a les Malalties Infeccioses (ECDE) detalla que este problema ja és responsable de 33.000 morts a l'any en la UE. En altres paraules i, segons l'Organització per a la cooperació i desenvolupament econòmics (OCDE), d'ací a 2050 moriran 15 espanyols cada dia.

Així, l'SWI pretén fer front a la «pandèmia del segle XXI» i comença a funcionar este curs coincidint amb la Setmana Mundial de la Conscienciació, que té lloc del 12 al 18 de novembre.

A la Universitat CEU Cardenal Herrera un total de 31 estudiants dels Graus en Farmàcia, Infermeria, Medicina i Veterinària ja han començat a treballar amb els experiments que ells mateixos dirigiran, entre febrer i maig, a estudiants de Secundària i Batxillerat de sis centres educatius. A més, enguany se suma a la iniciativa alumnat de Periodisme, Comunicació Audiovisual i Publicitat, per a difondre i conscienciar del bon ús de medicaments.

Per la seua banda, durant este mes de novembre també s'estan formant 74 estudiants de diferents graus de les facultats de Biologia i Farmàcia de la Universitat de València (UV), que d'ací uns mesos compartiran investigació amb l'alumnat d'una dotzena d'instituts i col·legis de les províncies de València i Castelló.

Només a la UV, cofundadora de la xarxa SWI@Spain, vora 400 persones es veuen involucrades en este projecte, que pretén endinsar als joves en la cerca de nous antibiòtics.

Promoure la participació

Des de la Universitat detallen que els estudiants universitaris junt amb el professorat faran cinc sessions als centres de secundària. En elles, l'estudiantat aprendrà nocions sobre el problema de la resistència bacteriana i el seu impacte socioeconòmic, a més d'assimilar diverses metodologies experimentals.

La catedràtica de Microbiologia de la CEU UCH i directora de l'equip SWI@CEU, Teresa Pérez Gracia, destaca que l'objectiu «és promoure la participació dels joves universitaris i preuniversitaris en la recerca i, al mateix temps, conscienciar sobre el bon ús dels antibiòtics ja existents, per frenar l'avanç de les resistències», destaca Pérez Gracia.