La Conselleria d'Educació ha fet un díptic explicatiu que acosta als centres el Pla director de la Generalitat en matèria de coeducació. Els fullets s'han enviat a tots els centres del sistema educatiu valencià: infantil, primària, escoles oficials d'idiomes, formació professional i formació de persones adultes.

El díptic «Tenim un pla», que també es pot trobar en format digital, explica en 14 punts el Pla director de coeducació i introduïx els 7 eixos fonamentals en què s'estructura este document: formació del professorat, currículum escolar, formació permanent del professorat, materials curriculars, centres educatius, valors democràtics i humans i transversalitat.

La coeducació és un procés educatiu que afavorix el desenvolupament integral de les persones amb independència del sexe en el qual estiguen socialitzades i, una eina imprescindible per aconseguir l'equitat i la meta de la igualtat d'oportunitats de dones i homes.

La posada en marxa d'este pla està acompanyada d'una inversió de 16,18 milions d'euros en quatre anys per a potenciar projectes d'innovació relacionats amb la coeducació, els materials didàctics, la formació específica per al professorat i la cobertura dels coordinadors d'igualtat i convivència, entre d'altres.

Segons el conseller Vicent Marzà, «la coeducació a les aules i la igualtat entre el personal docent de dones i homes són prioritat en la nostra gestió educativa». «Des del curs 2015-16 estem adoptant tota una sèrie de mesures que ja estan donant resultats per a passar d'aules mixtes a aules coeducatives, però és fonamental també l'impuls de les mesures per a facilitar la igualtat d'oportunitats de les docents valencianes per a garantir una conciliació real entre la seua vida familiar i la seua trajectòria professional», explica el conseller.

Pla d'igualtat dels docents

A més de la distribució dels fullets informatius del Pla director de coeducació als diferents, Educació també ha posat en marxa el Pla d'igualtat dels docents, que complementa les directrius del Pla director de coeducació.

En el diagnòstic previ que s'ha fet, s'han constatat desigualtats en el cos valencià de docents. Entre d'altres, el 70 % de la plantilla són dones, però només el 56 % ocupa llocs directius; i la massa salarial de les dones és un 4,9 % més baixa que la dels homes, ja que elles tenen menys responsabilitats directives, més reduccions de jornada i més permisos per cures.

També s'ha comprovat que encara que el percentatge de comissions de servei i permisos entre homes i dones siga paral·lel al nombre de treballadors, el 84 % de les dones demanen estos permisos per cuidar familiars. És similar el cas de les reduccions de jornades i les excedències, que en el 90 % i el 70 % dels casos, respectivament, les fan les dones.

Segons Marzà, «davant d'esta situació, des d'Educació es realitzen diferents accions per a incentivar l'empoderament de les mestres i les professores perquè ocupen més espais de decisió d'una banda, i perquè puguen compatibilitzar millor la seua tasca docent i la conciliació familiar de l'altra». Tanmateix, s'està «revisant la normativa per afavorir la igualtat d'oportunitats entre els i les docents. Calia fer una radiografia i aplicar mesures concretes, que ja estem posant en marxa». Per al conseller, «esta no és només una qüestió educativa, és una qüestió social en què intervenen molts factors que cal canviar entre totes i tots, més enllà de l'espai escolar».

Algunes de les accions ja en marxa són: la computació d'anys d'excedència per cura de família com a sexennis, l'adaptació de la normativa per a afavorir una representació equilibrada entre dones i homes als equips directius, la introducció de la perspectiva de gènere i noves masculinitats en la formació, l'ampliació del permís de gestació de les embarassades en dues setmanes abans de la data prevista al part, així com donar preferència en l'assignació de cursos del Cefire a les docents que es reincorporen al lloc de treball després d'un permís de maternitat.

A banda del Pla de coeducació i del Pla d'igualtat docent, la Conselleria també disposa de diferents eines per a centres educatius com ara el portal web Reico, de recursos per a la igualtat i la convivència.