El CEIP Enric i Godes de Castelló s'ha convertit en tot un exemple en l'àmbit educatiu, ja que ha desenvolupat un projecte pedagògic que ha convertit el pati del centre en un espai d'aprenentatge innovador i coeducatiu. El conseller d'Educació, Vicent Marzà, va visitar les instal·lacions la setmana passada -acompanyat pel vicealcalde de Castelló, Ignasi Garcia i el regidor Enric Porcar- i assegurà que es tracta de «l'exemple de patis actius que pretenem establir de manera generalitzada». Segons el conseller, a estos espais oberts, «l'alumnat interactua amb els diferents aprenentatges més enllà de l'aula, i on es duen a terme metodologies alternatives per a compartir l'espai amb les famílies».

Amb el títol «Somiem el pati», el centre de Castelló ha elaborat de manera col·laborativa per tota la comunitat educativa un projecte amb diferents zones i elements al pati, com un rocòdrom, una zona muntanyosa amb turons i arbres, un riu, una hidrosembra, un arenal delimitat amb fusta, una zona de jocs, doble rampa, zona de taules i seients, un ombrejador i un hort.

«S'han tingut en compte les propostes de l'alumnat, dels mestres, de pares i mares, de manera que s'ha aconseguit crear un espai actiu que ja és un referent per a altres centres educatius», explica Marzà. A més, el conseller destaca que «cada vegada són més els centres educatius com el Soler i Godes que duen a terme projectes innovadors de patis i que es presenten a les ajudes d'innovació. Només el curs passat vam donar ajudes per a projectes innovadors de patis actius a 95 centres».

Per a fer realitat este projecte, el CEIP Enric Soler i Godes va participar en diferents formacions relacionades amb la coeducació i els espais educatius, i en un curs desenvolupat per Inara Hasanova, experta en patis escolars. En el marc de la formació en coeducació, Educació organitza diferents cursos relacionats amb el tractament dels espais. El pròxim, anomenat «Patis vius, espais educatius» i les inscripcions al qual estan obertes fins demà, se celebrarà del 5 al 7 de febrer a Xàtiva, i hi participarà la paisatgista Hasanova.

Per a la construcció del pati, l'escola de Castelló ha disposat d'una inversió de 310.000 euros. El conseller Marzà recorda que les actuaciones necessàries per a crear patis actius i coeducatius es poden subvencionar mitjançant el pla Edificant. «Animem els consistoris a que ho facen, ja que des d'Educació volem invertir en fer realitat patis com este», assegurà el responsable d'Educació.

Un pati viu

La filosofia del pati del CEIP Enric Soler i Godes es basa en la realitat natural que envolta Castelló, com el riu Sec, el Desert de les Palmes i la Marjaleria. En el pati s'han alçat unes muntanyetes amb terra vegetal i àgores naturals amb cims de diferent alçada, que donen vida a arbres fruitals autòctons, arbustos, bosc mediterrani, plantes aromàtiques i arbres de ribera. Entre les muntanyetes també es disposen tubs soterrats, i en un dels turons naix el riu Sec, que disposa d'una presa d'aigua que només s'obri quan juga l'alumnat.

La hidrosembra és l'àrea on es mesclen llavors per a gespa de lleguminoses amb gramínies, aigua i humus de fibra vegetal, entre d'altres. A més, hi ha una zona destinada a l'hort on es planten verdures i hortalisses, i un racó de joc simbòlic format per caixes de fruita, fogons i una balança.

En una paret de l'aulari d'Infantil s'ha construït un rocòdrom horitzontal perquè els menuts puguen practicar escalada sense perill. Entre els elements de joc també es troben dos arenals, diverses construccions elaborades amb fusta i troncs i una zona d'hamaques.