La Conselleria d'Educació organitza la III Trobada de Persones Coordinadores d'Igualtat i Convivència, amb el lema «Eduquem en igualtat? Avançant en el repte», que se celebrarà el pròxim dissabte, 30 de març, a la Sala Nexus de la Universitat Politècnica de València, a partir de les 9:00 hores.

La trobada s'obrirà amb les ponències de Marina Subirats i Agustín Zaragozá. La primera parlarà sobre «Com educar en la igualtat de gènere per a deconstruir el gènere» i el segon sobre «L'educació com a ideologia? Un professor contra el patriarcat». Posteriorment, Sandra Molines farà la ponència «Patis educatius per a millorar la convivència» i Ana López, sobre la «Transmissió cultural i desigualtats de gènere». Durant la jornada, també hi haurà espectacles i la presentació d'experiències en igualtat.

Cal recordar que tots els centres sostinguts amb fons públics tenen, des de 2016-17, una persona responsable de coordinar la igualtat i convivència, que ha de col·laborar amb la direcció del centre i amb la comissió de coordinació pedagògica en l'elaboració, el desenvolupament i la coordinació del Pla d'igualtat i convivència del centre. A més, ha de vtreballar conjuntament amb la persona coordinadora de formació del centre en la confecció del Pla de formació del professorat del centre en matèria d'igualtat i convivència, entre d'altres.

Per a formar a este personal docent, la conselleria duu a terme diverses accions centrades en l'intercanvi d'experiències en educació, diversitat i igualtat. També s'ha efectuat una formació específica sobre orientacions per a l'atenció de l'alumnat trans i sobre l'aplicació del protocol d'acompanyament a la identitat de gènere.

Cal recordar que des de desembre de 2017 s'aplica als centres educatius valencians este protocol, que ajuda els equips directius i els orientadors a tractar la identitat i l'expressió de gènere, i la intersexualitat, com a opcions socials normalitzades, i per a previndre casos d'assetjament escolar.

L'aplicació d'este protocol ha suposat que la visió de la identitat de gènere s'aplique en tots els plans i reglaments dels centres. A més, ha permés adequar la documentació administrativa dels centres en consideració al nom i el gènere amb què se sent identificat l'estudiant: la comunitat educativa emprarà el nom i l'adscripció de gènere que l'estudiant haja escollit; es garantix la seua llibertat de vestimenta; i les instal·lacions del centre s'utilitzen segons la identitat de gènere expressada.

Acord amb Lambda

Des d'Educació hi ha un ferm compromís per millorar la formació de la comunitat educativa en l'àmbit de la diversitat. Per això, s'ha signat un acord de col·laboració amb el col·lectiu Lambda, perquè assesoren els centres i el professorat, i organitze activitats per a millorar la formació de l'alumnat.

Els portals Reico i Gestor

D'altra banda, Educació facilita al professorat, els equips directius i a les famílies una sèrie de recursos web, com és el cas del repositori de Recursos Educatius per a la Igualtat i la Convivència, REICO (http://www.ceice.gva.es/ca/web/convivencia-educacion/reico), o l'aplicació informàtica Gestor (http://www.gestoreducatiu.gva.es/ca). També,hi ha un espai específic de Coordinació d'Igualtat i Convivència al web de la conselleria (http://mestreacasa.gva.es/web/cic/formacio).