Sempre ha tingut entre les seues referències l'escola abstracta de Nova York i ara s'endinsa en el cor de Manhattan per a mostrar allí la seua pintura per primera vegada. L'artista alacantina Perceval Graells (Elx, 1984) inaugura avui en el Centro Español La Nacional de Nova York l'exposició Moments, una selecció d'obres noves creades en els últims mesos a Alacant després de tornar d'una llarga estada a París.

La jove de 32 anys presenta una dotzena d'obres de la seua particular pintura abstracta en gran format, sobre llenç i en tècnica mixta, totes elles verticals «perquè la idea va sorgir en fer un altre projecte que anava a ser per a penjar pintura als balcons», explica l'autora, que per aquest motiu les seues pintures no es mostren sobre bastidor, «sinó que es pengen com el seu anaren tapissos japonesos». És la seua primera mostra a Nova York i ho fa un any després que en el mateix lloc exposara Citizens el pintor alacantí Xavi García, «vaig anar a veure la seua exposició -indica- i allí em van proposar que portara les meues obres», que romandran fins al dia 21, temps que considera suficient en tractar-se d'un centre «en ple Manhattan».

Perceval Graells ha preparat l'exposició a Alacant, on resideix en l'actualitat, però el germen es troba a París, ciutat en la qual va viure al voltant d'any i mig, i en les seues últimes setmanes en la capital francesa va reflexionar sobre eixos moments, «coses que ens succeeixen en la vida que ens omplen eixe xicotet instant que estem vivint», explica. «Són detalls que moltes vegades passem per alt o no valorem perquè formen part del nostre dia a dia», apunta l'artista sobre les sensacions quotidianes que intenta atrapar en la seua pintura. «Moltes vegades només som capaços de valorar eixes coses quan no les tenim: el so del mar, la típica tempesta d'estiu del Mediterrani, una vesprada amb els amics de tota la vida, la roba estesa als balcons... Coses que semblen insignificants però que creen el tot», agrega.

Perceval Graells, que gaudeix viatjant i vivint fora, reconeix que a París ha viscut «coses increïbles, perquè és una ciutat que ofereix molt, però també hi havia unes altres que em faltaven, sobretot la llum. No per açò dic que un lloc siga millor que un altre, simplement que per a mi hi ha coses del meu dia a dia que no tenen preu». Eixa llunyania de la llum i el mar propis, probablement, siga l'origen de pintures com Pintant el cel o Sota els plutjes d'estiu incloses en la mostra, que ofereix altres dues obres més xicotetes en paper.

Perceval Graells és llicenciada en Belles arts per la Universitat de Barcelona i ha continuat la seua formació a València, Milà i Berlín. Admiradora de Tàpies, Rothko o Kline, l'artista prefereix pintar el que sent per dins abans que el que veu a la seua al voltant.