La Plataforma per la Llengua, que es presenta com l'ONG del català, compleix 20 anys de defensa del sistema lingüístic propi que comparteixen els territoris de l'antiga Corona d'Aragó. A través de la campanya «Fes que el valencià torne a bategar», l´objectiu de la qual és que la llengua pròpia «recupere l'alè després de 20 anys d'opressió i discriminació pels successius governs del PP», la Plataforma ha reunit en dos mesos 10.000 peticions dirigides al president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè el valencià siga «una de les seues prioritats bàsiques».

La Plataforma, que vol lliurar en mà aquestes signatures tant a Puig com a la vicepresidenta Mónica Oltra, reclama al Consell un «compromís de mínims» que inclou l'exigència del requisit lingüístic a tots els funcionaris, la reobertura de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) i la reciprocitat de les emissions de Tv3 i Canal 9, així com que s'obligue a les grans superfícies comercials a utilitzar el valencià tant en la retolació, l´atenció al públic i en la seua publicitat.

Manel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua del País Valencià, destaca que «després de més de 20 anys d'autonomia, no és normal que la Generalitat no exigisca el coneixement del valencià a tot el funcionariat». Segons Carceller, «la llei estatal de procediment administratiu obliga al fet que es conteste en valencià les peticions que els ciutadans realitzen en aquesta llengua, i açò és una cosa que incompleixen sistemàticament conselleries com la de Justícia».

Francesc Marco, membre de l'executiva de la Plataforma per la Llengua, critica a les grans superfícies comercials «que quan creuen el Sénia ho fan tot en castellà». «Si a Catalunya utilitzen la llengua pròpia també ho haurien de fer a el País Valencià», adverteix.

Carceller, que felicita a Mercadona i Consum «per la seua voluntat i sensibilitat» a l'hora d'utilitzar el valencià, insta a la Generalitat a assumir «les competències que no ha exercit fins ara per a obligar al fet que s'use el valencià en les grans superfícies». La Plataforma també aplaudeix la decisió de l'Ajuntament de València de convertir el valencià en llengua preferent, «un exemple a seguir per la resta de corporacions i diputacions», diuen.