Per primera vegada la Gran Fira de València donarà cabuda a les muixerangues valencianes en la seua programació, amb l´organització de la Trobada de Muixerangues de la Gran Fira de València. L´esdeveniment tindrà lloc hui dissabte 7 de juliol, amb la participació de la Jove Muixeranga de València, representant local, i la Conlloga - Muixeranga de Castelló, una de les colles més en forma del panorama muixeranguer. En conjunt s´aplegaran a la plaça dels Furs, als peus de les Torres de Serrans, més de 200 muixeranguers, muixerangueres i músics de tabal i dolçaina.

La Trobada de Muixerangues de la Gran Fira començarà a les 18.30 a la plaça de la Mare de Déu, on les colles s´enfaixaran. A les 19.00 les colles faran la primera construcció muixeranguera i eixiran en cercavila, que comptarà amb música i més figures muixerangueres, cap al carrer Serrans. A les 20.00 es preveu l´arribada a la plaça dels Furs i l´inici de l´actuació, en el format habitual de tres rondes per colla i ronda de pilars de comiat.

La Jove Muixeranga de València i la Conlloga - Muixeranga de Castelló són dues colles molt representatives del nou moviment muixeranguer, que ha irromput amb força els darrers anys en el panorama de la cultura popular valenciana. La Jove Muixeranga, que es va presentar oficialment la primavera de 2015, ha anat des de llavors augmentat progressivament el seu nombre de membres; el 7 de juliol comptarà en la plaça amb prop de 120 camises taronges, el seu color oficial junt al negre. La colla de la ciutat de València ha incorporat recentment al seu repertori una figura de cinc alçades. El dia 7 de juliol provarà de repetir la fita, a més d´introduir noves construccions més complexes al seu catàleg de figures.

De la seua banda la Conlloga - Muixeranga de Castelló va nàixer l´any 2013 a la capital de la Plana, amb molt bona acollida des de bon principi. La Conlloga és una de les colles amb més potencial de l´actual panorama muixeranguer, havent incorporant amb solidesa i regularitat figures de cinc alçades al seu repertori. La colla de la capital de la Plana organitza des de fa tres anys la Trobada de Muixerangues de Castelló, en el marc de les Festes de la Magdalena.

La Muixeranga és la tradició valenciana de construcció de torres humanes. Ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat en el marc de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d´Algemesí, la localitat de la Ribera Alta on millor s´ha conservat i la seua pràctica ha excel·lit.