L'Institut Valencià de Cultura, en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i amb el patrocini de Bankia, organitza del 22 al 30 de setembre el Primer Festival Bankia d'Orquestres de la Comunitat Valenciana, que es celebrarà a Sagunt i Altea. Aquest festival s'emmarca dins del programa Bankia escolta València que l'entitat financera impulsa a la Comunitat per a recolzar el moviment associatiu musical a les tres províncies. Amb aquesta primera edició es reforça una de les línies fonamentals de Bankia escolta València que és donar suport a la música de corda i a les orquestres valencianes.

Aquesta nova cita anual es completa amb el Primer Cicle de Concerts Bankia d'Orquestres, que està en marxa fins a desembre, i el Concurs d'Orquestres Bankia, que celebra enguany la seua tercera edició. A la presentació del festival a l'Ajuntament de Sagunt han participat l'alcalde Quico Fernández; la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC, Marga Landete; el vicepresident de la Fsmcv, Remigi Morant, i la coordinadora de Comunicació i Relacions Externes de Bankia a la Comunitat Valenciana, Isabel Rubio.

Josep Francesc Fernández ha subratllat que un dels al·licients més importants per a Sagunt com a capital cultural valenciana és «poder enriquir l'oferta de la ciutat amb esdeveniments de primer nivell». En aquest sentit, el I Festival Bankia d'Orquestres és «el tipus d'iniciatives que ens enriqueixen i que ens connecten amb el talent artístic d'altres llocs del territori valencià». «És una satisfacció molt gran rebre les orquestres d'Alaquàs, Cullera i Sant Joan en un marc tan simbòlic per a nosaltres com el Teatre Romà, un monument que és necessari reivindicar també com a seu d'iniciatives com aquestes i al qual la música sempre ha tingut un refugi acollidor i imponent alhora», ha traslladat l'alcalde de Sagunt. «Una experiència que esperem que siga inoblidable per als músics que ens visiten», ha afegit.

La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC ha afirmat que es tracta «d'una de les activitats que estem realitzant per a fomentar la música orquestral dins del moviment de les societats musicals». «És una forma de mantenir actives les orquestres que ja han participat al Concurs d'Orquestres Bankia, juntament amb el Circuit d'Orquestres, i també una forma de què tinguen una convivència important entre elles, que donen a conèixer al públic valencià la gran qualitat de les orquestres joves que depenen d'una societat musical», ha incidit Landete.

La representant de Bankia a la Comunitat Valenciana, per la seua banda, ha assenyalat «l'esforç econòmic que l'entitat financera realitza anualment perquè Bankia Escolta València seguisca creixent». «Amb aquesta primera edició de Sagunt i Altea, amb el primer Cicle d'Orquestres que estarà en marxa fins a finals de l'any, i amb el III Concurs d'Orquestres que convocarem abans de l'estiu, estem consolidant, juntament amb l'administració i les societats musicals, un projecte seriós i molt pensat, l'objectiu del qual és millorar l'excel·lència i empleabilitat dels nostres músics de corda» ha recalcat. Finalment, el vicepresident de la Fsmcv, Remigi Morant ha reconegut «a totes les orquestres i societats musicals participants per l'esforç realitzat».

Programa

El Teatre Romà de Sagunt acollirà el dia 22 de setembre l'actuació de la Jove Orquestra de la Societat Musical d'Alaquàs i l'Orquestra Simfònica de la SM Santa Cecília de Cullera, i el 23 de setembre, actuarà l'Orquestra Simfònica Vila de Sant Joan de la SM La Pau de Sant Joan. Els concerts al Palau d'Altea seran el 29 de setembre. Hi actuarà l'Orquestra Simfònica L'Artesana de Catarroja i l'Orquestra Simfònica de la Societat L'Artística de Bunyol, i el 30 de setembre el concert comptarà amb la presència de l'Orquestra Simfònica de La Primitiva de Rafelbunyol.