L'Institut Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Castelló han presentat l'òpera «Vinatea», de Matilde Salvador, que tindrà lloc demà 9 de desembre a les 19.30 a la sala simfònica de l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló, amb la direcció de Carlos Pascual i amb la participació de l'Orquestra Simfònica de Castelló, del Cor de Veus de Cambra, de les veus blanques del conservatori Calasancio de Castelló i de nombroses veus de Castelló entre els intèrprets principals.

'Vinatea' és una òpera en tres actes amb música de Matilde Salvador i llibret de Xavier Casp, estrenada al Gran Teatre del Liceu de Barcelona el 19 de gener de 1974, amb la qual la compositora es va convertir en la primera dona a estrenar una òpera al Liceu. Posteriorment es va representar a València l'any 1975.

L'òpera 'Vinatea' ens situa en un moment transcendental de la nostra història, el conegut com a Fet de Vinatea ocorregut l'any 1333 i que es recull en la 'Crònica de Pere el Cerimoniós': l'acció que els valencians emprengueren en defensa dels Furs i de la integritat del Regne liderada pel morellà Francesc de Vinatea, jurat de València, en oposició a les pretensions del rei Alfons el Benigne i la seua dona, la reina Elionor, de segregar algunes viles.

La reestrena de l'obra magna de la compositora castellonenca Matilde Salvador es fa per a concloure l'any del centenari del seu naixement, amb una producció diferent de l'original, però mantenint-ne l'esperit i les intencions dels autors. No és una versió representada teatralment, sinó en estil cantata, però sense renunciar-ne a una ambientació dramàtica que possibilita el recurs d'unes projeccions suggeridores que configuren un marc d'acord amb el contingut i l'atmosfera de l'òpera.

Esta 'Vinatea' està dirigida per Carlos Pascual, nascut a Castelló, professor d'Orquestra i Harmonia al Conservatori Professional de Música San José de Calasanz de Castelló, i director artístic i musical de l'Orquestra Lírica de Castelló. Els principals intèrprets són el baríton valencià Vicent Antequera, la soprano castellonenca Sandra Ferró i el baix Juan Felipe Durà, nascut a la Llosa (Castelló).