Viatjar en el temps a través de les paraules, a través de les narracions literàries. Juntar ficció i història per a submergir al lector en un moment i lloc determinat. El primer festival literari de gènere històric de la Comunitat Valenciana se celebrarà a Torrent del 4 al 7 d'abril. La capital de l'Horta Sud acollirà unes jornades que seran «una festa», tal com expliquen els codirectors del festival Jordi Llobregat i Santiago Álvarez.

L'esdeveniment, organitzat per l'equip del festival de novel·la negra, VLC Negra portarà a Torrent a autors i autores especialitzades en gènere històric així com estreles internacionals del món de la literatura com Gisbert Haefs, escriptor alemany apassionat per la història i les lletres; Kate Mosse, fundadora del premi Women's Prize for Fiction i vicepresidenta del National Theater of London o el valencià Santiago Posteguillo, recentment guardonat amb el premi Planeta que també farà de padrí del festival.

Per què Torrent?

La edila de Cultura de l'Ajuntament de Torrent, Susi Ferrer, afirma que és «un orgull» acollir un esdeveniment d'aquesta embergadura que mostra al municipi com «un referent cultural». «El festival li dóna un plus de qualitat cultural a la ciutat i, a més de ser l'epicentre geogràficament parlant de la Comunitat Valenciana, com mostren en diversos estudis, ara serem l’epicentre de la Comunitat a nivell cultural», apunta Ferrer. Jordi Llobregat, escriptor i codirector del Torrent Històrica aprofundeix en el per què de triar la ciutat com a seu d'aquesta primera edició del festival literari. «És una ciutat molt rellevant i té una gran història, aqueixa història que és la de tots. Està de sobres justificat per tot el que pot aportar», detalla Llobregat.

Així mateix, el també organitzador de VLC Negra, informa que la novel·la històrica «és el gènere més llegit i atrau una gran quantitat de públic» i que el fet de poder comptar amb Posteguillo, així com amb autors i autores d'aquest gènere a nivell nacional i internacional, «és un gran privilegi». Torrent Històrica serà una festa. Serà un esdeveniment perquè la gent vaja a entretindre's, a passar-lo bé, a aprendre amb els llibres. Així ho detalla Llobregat, al mateix temps que recorda que la cultura és «un element que ens fa lliures i capaços de decidir i reflexionar per nosaltres mateixos». D'aquesta manera, Torrent Històrica busca interactuar amb tot tipus de públic i involucrar a tota la societat en la cultura.

També als joves en els instituts. Així, Haefs i Jesús Maeso de la Torre visitaran els IES la Marxadella i Teresianes per a acostar la lectura, la cultura i la fam d'aprendre als alumnes i alumnes de batxillerat. «Una oportunitat molt bona, perquè són escriptors internacionals que tenen molt que oferir», explica Santiago Álvarez, també codirector del festival.