04 de marzo de 2020
04.03.2020
Levante-emv

La Biblioteca Valenciana acollirà una marató per a augmentar la presència de la dona en la Viquipèdia

El col·legi oficial de bibliotecaris col·labora en esta iniciativa per a reduÏr la bretxa de gènere a l'enciclopèdia més consultada del món

03.03.2020 | 22:49
Un grup de voluntaris, en un esdeveniment passat d'edició col·lectiva de la Viquipèdia a València.

Moltes són les activitats que, des de diferents institucions, tant públiques com privades, es realitzen per a commemorar el 8M, el Dia Internacional de la Dona. Entre tanta iniciativa cal mencionar la viquimarató que desenvoluparà la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu el pròxim dissabte dia 7 de març a partir de les 9:00 hores en les seues instal·lacions. L'esdeveniment comptarà amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana (Cobdcv). En esta ocasió, la marató s'anomena «Dones a la Biblioteca Valenciana», i reunirà un grup d'editors per a introduïr contingut sobre una temàtica determinada a la Viquipèdia, en este cas, sobre les dones.

Així, esta viquimarató té un ojectiu clar i concret: crear i millorar els articles ja existents de les dones que han donat o han ajudat a facilitar la donació d'arxius personals a la Biblioteca Valenciana, així com aquells referits a dones impressores i editores. D'esta manera, noms com Guillermina Medrano, Berta Singerman, Antonia Senent, María Teresa Laborda Devís, Rosa Serrano o África Ramírez, per nomenar només algunes, han de tindre articles de qualitat a la Viquièdia, segons va explicar el Cobdcv ahir en un comunicat.

En els darrers anys és habitual la realització d'este tipus de sessions al voltant de la data del 8 de març amb la finalitat d'augmentar la presència i visibilitat d'informació sobre les dones i reduïr la bretxa de gènere que existix a l'enciclopèdia més consultada del món, ja que en la versió de la Viquipèdia en llengua valenciana, només el 17 % de les biografies són de dones, va apuntar el Cobdcv.

Així, les persones interessades s'han d'inscriure prèviament des de la pàgina del viquimarató al lloc web de la Viquipèdia i assistir el pròxim dissabte dia 7 de març amb un ordinador portàtil. Per a participar en la viquimarató no cal ser expert ni tindre coneixememts previs d'edició a la Viquipedia ja que els voluntaris més avançats formaran els assistents. Només cal tindre ganes d'aprendre i de contribuir a millorar la presència femenina a l'enciclopedia més llegida i consultada del món.


Tasca de visibilització

La Biblioteca Valenciana està treballant des de fa temps per a donar visibilitat a les dones valencianes vinculades a la cultura, sobretot escriptores, editores i impressores a través d'exposicions i la revisió i publicació de llistes d'autoritats.

El viquiprojecte és molt més ample i es desenvoluparà al llarg del temps amb diverses activitats. A més, també participaran els experts voluntaris d'Amical Wikimedia i Wipedia España. De fet, el Cobdcv va signar l'estiu passat dos convenis amb les dues entitats de voluntaris per a difondre el coneixement obert a través de Viquipèdia i formar professionals de la gestió de la informació valencians en els seus usos i avantatges.

A més, el passat mes de gener, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana va organitzar tallers formatius junt amb les dues entitats aprofitant la campanya #1Lib1Ref i la primera activitat d'edició que se celebrarà en el marc d'este conveni comptarà amb la biblioteca de capçalera del sistema valencià.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas

Parotet


Blog 'Pren la paraula'


El meló d'alger, un emblema de la globalització 

Reflexions de llengua, normativa i sociolingüística de Josep Lacreu, cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics de l'AVL

 La paraula del dia