L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, conclou hui la 97a reunió del Comité Europeu per a la Col·laboració en Física Nuclear (NuPECC, per les seues sigles en anglés), l'òrgan que marca les directrius de la investigació en física nuclear del continent. Així, entre ahir i hui, responsables d'alguns dels principals laboratoris del món es reunixen a València per a revisar l'estat de la disciplina i els reptes que afronta, especialment la posada en marxa del nou centre d'investigació de referència en el camp, FAIR, on l'IFIC té una important aportació.

El Comité Europeu per a la Col·laboració en Física Nuclear (Nuclear Physics European Collaboration Committee, NuPECC), està format per experts de la majoria dels països europeus junt amb el Japó i Sud-àfrica. Entre els seus objectius està promoure una estratègia conjunta d'investigació en física nuclear a Europa beneficiosa per a la societat. Per això assessora els estats i establix recomanacions sobre infraestructures científiques prioritàries per a la investigació, que marquen el «full de ruta» de la disciplina per diversos anys.

Entre les principals recomanacions realitzades per NuPECC en el seu últim informe (2017) figura la finalització i posada en marxa de FAIR, que serà el centre d'investigació de referència a Europa per a la física nuclear i que es construïx actualment a Darmstadt (Alemanya). L'Institut de Física Corpuscular té una important contribució a un dels seus pilars, Nustar (Nuclear Structure, Astrophysics and Reactions), que s'ocuparà d'estudiar reaccions amb feixos radioactius, propietats de nuclis exòtics (que tenen un nombre de neutrons o de protons molt diferent al dels nuclis que es troben de manera natural en la Terra) i les seues implicacions en processos astrofísics per a la formació dels elements químics més pesats que el ferro.

A més, l'IFIC lidera la contribució espanyola a un dels sistemes de detecció considerats prioritaris per NuPECC anomenat Agata (Advanced Gamma Tracking Array), un detector per a estudiar elements radioactius mitjançant espectroscopia gamma. Així mateix, l'IFIC ha desenvolupat instrumentació avançada per a realitzar experiments en instal·lacions ja existents com HI-ISOLDE, la instal·lació de física nuclear del Cern; Igisol IV, en el laboratori finlandés de Jyväskylä; GSI (Alemanya) o Ganil (França), així com Riken (el Japó), que forma part de Nupecc com a observador.

Primera trobada a la ciutat

És la primera vegada en els seus més de 20 anys d'història i quasi 100 reunions que el comité NuPECC es reunix a València, «la qual cosa suposa un suport a la investigació en física nuclear que fem des de l'Institut de Física Corpuscular», manifesta Berta Rubio Barroso, professora d'investigació del CSIC en l'IFIC i organitzadora de l'esdeveniment. La investigadora és actualment copresidenta de Nustar, una col·laboració científica amb 700 membres i 170 institucions que forma un dels pilars de FAIR.

La reunió del comité NuPECC va començar ahir de matí amb una sessió oberta on es va repassar l'estat de la investigació en física nuclear a Espanya. Així, a més de parlar d'algunes de les principals línies d'investigació es van presentar les principals instal·lacions científiques del país en este àmbit, com el Centre de Microanàlisi de Materials (CMAM), el Centre Nacional d'Acceleradors (CNA) o el Laboratori Subterrani de Canfranc (LSC).

També es tractaran algunes de les aplicacions que s'han desenvolupat a partir de la física nuclear, una altra de les línies prioritàries d'actuació de NUPECC. Així, un dels exemples recents és GUALI (Gamma Unit Advanced Location Imager), un dispositiu portàtil desenvolupat pel IFIC en col·laboració amb l'empresa pública de gestió de residus radioactius, Enresa, per a ajudar a classificar els materials procedents del desmantellament de centrals nuclears, i que ha sigut provat amb èxit en la central nuclear José Cabrera (Guadalajara).