Promoure la creació de valor mitjançant l'ús del disseny com a generador d'innovació en contextos urbans és l'objectiu de «Disseny i Política Pública, un trajecte de doble sentit», el fòrum en el qual des d'ahir, i fins hui, més de 50 experts internacionals debaten la relació entre el disseny i les polítiques públiques.

D'una banda, el fòrum, que s'emmarca en el projecte europeu «H2020 Designscapes» i que està coorganitzat per la Unitat d'Investigació Econcult de la Universitat de València i València Capital Mundial del Diseny 2022, pretén advocar per una política pública que, des del disseny, facilite la innovació urbana i, d'altra banda, utilitzar la perspectiva del disseny per a la formulació de polítiques públiques.

En la inauguració, ahir, l'alcalde Joan Ribó va proposar la creació d'una gran «Aliança de ciutats pel disseny» com a «activadora de la innovació urbana la missió última de la qual siga afrontar els grans reptes de les ciutats del segle XXI». A més, va considerar important la contribució del disseny en dues dimensions urbanes: «eficiència i emoció». Tanmateix, l'alcalde va destacar la necessitat de «compartir experiències de manera eficaç entre ciutats per a accelerar el procés de resolució dels reptes urbans als quals les institucions públiques s'enfronten en este segle».

Hèlsinki, Londres o Lille

D'esta manera, l'esdeveniment, que ahir es va realitzar en el Centre Cultural La Nau i que hui es farà en el Museu de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, és un espai públic per a debatre, discutir i explicar per què i com els innovadors dels sectors públic i privat d'Europa es poden beneficiar de la integració del disseny amb la dimensió urbana, així com per a formular propostes polítiques per a impulsar la capacitat del disseny i dels agents i sistemes d'innovació europeus.

A més, també estan presentant-se proves empíriques i científiques, prenent com a base estudis previs de «designcapes», per a mostrar com el disseny permet la innovació urbana per a solucionar desafiaments globals, amb una atenció especial en la sostenibilitat, les economies digitals, l'estat de benestar i els valors europeus.

El fòrum reunix un nodrit grup d'acadèmics i especialistes d'alt nivell provinents d'Hèlsinki, Londres, Lille, Milà o Torino. Tots ells advoquen pel pensament del disseny centrat en l'usuari i l'adopció de les eines i mètodes de disseny per a possibilitar la innovació en els sectors públic i empresarial orientats a l'usuari, especialment en el cas de les pimes.

Així, en este debat, els experts compartiran la seua experiència a través d'un conjunt de discursos, intervencions i sessions de taules redones entre les quals destaquen la que va oferir en el dia d'ahir l'alcalde de València, Joan Ribó o «Disseny en moviment: com els capitals de disseny fomenten la capacitat d'innovació i la transició social» i «Design Education: un marc per al futur», que s'impartiran hui a la Sala Polivalent del Museu de la Ciutat de les Arts i de les Ciències a les 10:40 hores i a les 12:00 hores, respectivament.

A més dels experts, també participen els diferents socis que estan desenvolupant el projecte «H2020 Designscapes» entre els quals es troben el Politècnic di Milà, la Universitat d'Aalborg (Dinamarca), la Universitat Técnica de Delft (Països Baixos) o la UV, entre altres.

D'altra banda, cal esmentar que esta primera edició del fòrum servirà per a tractar la discussió sobre el paper del disseny a la governança i gestió de les ciutats i en l'ús del mateix per part de l'ecosistema productiu, ja que després d'aconseguir la denominació de València com a capital mundial del disseny de 2022, la ciutat es prepara per a un esdeveniment històric .

Està previst que, per a la clausura de la cita, es proclame la declaració «València: Design for Urban Changes», en la qual es destacarà la importància del disseny per a la innovació i que pretén ser una directriu de futur per al conjunt de les ciutats europees i mediterrànies.