La novena edició del Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l'Associació Cultural Menges, arranca hui el seu projecte artístic, pedagògic i social en el qual s'oferiran 12 concerts, 4 conferències i un debat entorn del paisatge sonor europeu, unes activitats que es prolongaran fins al 23 de juliol.

La cita, que ofereix a més nombroses activitats complementàries, ha hagut de superar «la difícil situació que ha generat la crisi de la covid-19 per a dur a terme aquest esdeveniment cultural de referència internacional».

Sota el títol «Europa, paisatge sonor del vell continent», aprofundirà en la música de grans autors del Renaixement en el qual seran protagonistes compositors com Dufay, De Rore, Cárceres, Josquin dónes Prés, Tinctoris, Lasso, Pisador, Palestrina o Victoria, el triangle geogràfic i cultural que conformaven Flandes amb València i Nàpols, així com amb els territoris de la Corona d'Aragó; i es combina la música culta i la tradicional plantejades des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu.

L'Acadèmia, un dels cursos de música antiga més destacats d'Europa, promou l'accés a una formació d'excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos ponents i músics que estan en actiu.

Early Music Morella, una de les cites «més importants» de la música antiga en el panorama internacional, comptarà amb la presència de formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, Atsuko Takano, grups de dansa i música tradicional, Pablo Márquez, Robert Cases, Silke G. Schulze, Jota Martínez, el Cor Early Music Morella dirigit per Marco García de Pau i els Dimonis de Morella, entre altres.

El festival arranca hui amb la conferència inaugural «Europa, un continent musical» a càrrec de Senén Florensa, president de la Comissió Delegada de l'Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) i ambaixador permanent d'Espanya davant l'Oficina de l'ONU.

També hui Capella de Ministrers actuarà en el Convent de Sant Francesc amb el programa Música Grotesca en el qual afrontarà un repertori basat en els suggeriments del musicòleg Pepe Rey. Capella de Ministrers amb «La dama de l'unicorn» commemorarà el 500 aniversari de la mort de Rafael en el convent de sant Francesc amb música de l'època del genial artista italià.Església de Sant Joan, actuarà la japonesa Atsuko Takano al clavicordi amb el programa «Al so de la dansa» en el qual interpretarà obres de refecom Johann Sebastian Bach.