De la Venus de Milo a La maja nua o al Saturn devorant un fill, també de Goya, passant pel jove del trompe-l'oeil de Pere Borrell del Caso que fuig de la crítica. Tots han sigut suplantats per estudiants de segon curs de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) en un projecte de ludificació dut a terme durant el confinament.

La idea va partir de Victoria Esgueva, que va plantejar l'activitat als estudiants de les assignatures que imparteix a la UPV, Dibuix: Llenguatge i Tècniques (Grau de Belles Arts) i Processos, Tècniques i Materials del Dibuix (Grau de Conservació i Restauració de Béns Culturals).

«En el moment de major restricció del confinament -explica la docent de la UPV- es va proposar un exercici pràctic de dibuix i autoreferencialitat titulat 'Autoretrats': suplantar la identitat, consistent en la recreació d'una obra d'art en la qual un dels personatges principals és reemplaçat per l'alumna o alumne», va assenyalar la profesora.

«En aquest sentit -afig Esgueva- es va incorporar la idea de l'autoretrat tractant qüestions de composició, edició d'imatge amb programa digital i tècniques gràfiques sobre el tema de la identitat, per ser un projecte en el qual ja treballem des de fa temps».

En concret, el projecte constava de quatre fases. En primer lloc, l'elecció, per part de cada estudiant, d'una obra d'art icònica que li interessara per algun motiu personal: semblança amb el personatge, afinitat amb el pintor, iconografia de l'obra, etc. En segon, havia de recrear-se l'obra triada substituint un dels personatges pel mateix alumne o la mateixa alumna, utilitzant els objectes i recursos que tenien a les seues cases, i tenint en compte factors com la llum, la composició, l'angulació i la proporció.

Posteriorment, calia editar una fotografia amb tècniques digitals que s'assemblara el màxim possible a l'obra original. I, finalment, elaborar un dibuix amb un alt grau d'iconicitat, (gran realisme) del seu nou jo caracteritzat.

Repte viral internacional

«Aquesta acció de caracterització de l'obra s'ha fet viral a les xarxes socials, promoguda per pàgines oficials de museus rellevants com el Getty Museum Challenge o el compte d'Instagram holandès Tussen Kunst & Quarantaine. Nosaltres hem reprès la idea i l'alumnat ha incorporat la pràctica del dibuix, que és l'objectiu principal de l'assignatura, al mateix temps que reflexionen sobre la identitat i la concepció de gènere. Alhora, a més, ofereixen una visió actualitzada de l'obra, i incorporen en el personatge elegit una concepció estètica contemporània», conclou la professora de la UPV, molt satisfeta amb els resultats dels alumnes i la seua implicació en este projecte.