Les societats musicals de la Comunitat Valenciana, reconegudes per la Universitat de València com a principal agent cultural d’aquesta terra, estan vivint sense cap dubte un dels anys més turbulents dels seus més de 200 anys d’història. La crisi derivada de la pandèmia del Covid-19 està colpejant amb força el moviment, que ha hagut de transformar-se a tota velocitat per a adaptar-se a la nova realitat que ha imposat el coronavirus.

El Centre d’Estudis de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha estat centrat precisament a trobar solucions per a les societats musicals front a la problemàtica del Covid-19 i les diferents maneres de plantejar l’educació musical en diversos formats d’ensenyament. Per això, i des del mes de març, la FSMCV ha proporcionat a les societats musicals de la Comunitat Valenciana i als seus més de 600 centres educatius, les eines necessàries per tal de facilitar aquest procés d’adaptació en temes tan essencials com els mètodes d’ensenyament online adaptats a les classes musicals.

Així, des de FSMCV, seguint la línia estratègica de formentar l’excel·lència en l’educacio musical, s’ofereix una formació continua gratuïta i de qualitat als milers de professors i professores de música dels centres educatius que pertanyen a les 550 societats musicals federades. A més, en col·laboració amb l’UEMyD (Unió Espanyola d’Escoles de Música i Dansa) en els últims mesos s’han programat diferents jornades formatives orientades a preparar el professorat d’aquests centres educatius, per afrontar amb total garanties els nous reptes de la docència musical online.

«Les tres jornades dedicades a oferir solucions a les classes en línia, a preparar els plans de contingència i a com abordar les classes online en l’etapa infantil (Música i moviment) han estat un èxit de participació i en els tres casos s’han valorat magníficament per tots els assistents», comenta Remigi Morant, Vicepresident Educatiu de la FSMCV.

Els passats 8 i 9 de maig arrancava aquesta col·laboració entre la FSMCV i l’UEMyD amb les ‘Jornades Covid-19’, que van atraure a més 1000 professionals de l’educació musical de tot el país, sent més de la meitat proedents de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. Dos dies amb xarrades, activitats i tallers amb l’objectiu d’atorgar eines al professorat i personal de les Escoles de Música i Dansa, així com una posada en comú d’experiències i bones pràctiques que s’estaven duent a terme en aqueix període d’alarma i confinament. Iniciatives com aquestes, sumades a la forta aposta realitzada per la FSMCV per posar a l’abast de les societats musicals el més ampli ventall d’eines, plataformes i recursos per la docència musical online. Com a resultat, més del 90% dels centres educatius que pertanyen a les societats musicals de la Comunitat Valenciana han implantat de forma satisfactòria la docència online durant aquest any.

A les portes de la nova normalitat i de començar el curs 20-21 per a les escoles de música, la FSMCV i l’UEMyD van anunciar la seua següent formació conjunta, orientada a elaborar plans de contingència per afrontar el començament del curs 20-21 i a incorporar mesures que suposen una reestructuració de l’ensenyament presencial sota paràmetres de seguretat mai emprats fins al moment.

«Foren més de 400 equips directius de la xarxa de centres educatius de la FSMCV els que participaren en les jornades sobre plans de contingència. Va representar una gran ajuda per encarar el nou curs», declara el Vicepresident Educatiu.

Una mirada al futur

Fa unes setmanes, amb el curs escolar ja en marxa i funcionant amb tota la normalitat que la situació general permet, la Federació, amb el suport de l’UEMyD, va dur a terme la jornada sobre educació infantil en línia ‘Música i Moviment’, amb 5 tallers pràctics sobre com s’està oferint esta formació amb els més menuts.

Finalment un punt i a part a la temàtica Covid, amb una mirada al futur de les escoles de música a realitzar els propers 6 i 7 de febrer amb les ‘Jornades per a Directius d’Escoles de Música i Dansa’, per a explorar el model d’escoles de música i la nova llei d’educació, de nou en col·laboració amb l’UEMyD.

En paral·lel, el Centre d’Estudis de la FSMCV ha preparat una oferta formativa per a 2021 que ha estat aprovada per la Conselleria d’Educació: Els cursos ‘Eines TIC com a suport a l’educació musical en línia’; ‘Plantejant projectes Erasmus per als centres educatius de la FSMCV’; ‘Programacions didàctiques per als centres educatius de la FSMCV’; ‘Introducció al mètode Gordon d’educació musical primerenca’; ‘Recursos i estratègies per a l’ensenyament del Llenguatge Musical. Formació en I-Musi per a professors’; ‘Control postural i ergonomia en el músic. Curs teoricopràctic’; i ‘Temps de creativitat: la creació musical com a espai d’aprenentatge’ .

«A la proposta inicial de formació continua del professorat dels centres educatius de la FSMCV s’afegiran altres propostes en funció de les disponibilitats que vaja oferint el Covid19. També tenim previstes activitats formatives per al col·lectiu de directius de les Societats Musicals federades», comenta Remigi. «Estem en un any difícil, però també estem segurs que amb treball i col·laboració de tots podrem avançar, també en temps de pandèmia», afig Remigi.

Les escoles de música s’han adaptat a les condicions de la pandèmia des de març i continuaran amb aquestes estratègies docents en el futur.