Bankia, amb el suport de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l’Institut Valenciá de Cultura (IVC) ha anunciat la creació de la campanya ‘Música a la Llum – Concerts a la Casa de la Música’, un nou projecte que consta d’un cicle de 15 concerts de grups de xicotet format (grups de cambra, big bands, entre altres) pertanyents a societats musicals federades.

Aquesta iniciativa cultural s’emmarca dins del programa ‘Bankia escorta València’ al costat d’altres com el ‘Cicle de concerts Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana’, el ‘Festival Bankia d’Orquestres’, el programa de beques dirigit als alumnes de les escoles de música de la FSMCV, o els ‘Premis Bankia al talent musical’.

Cada concert estarà dotat amb 1.000 euros per a cada societat musical participant en la campanya i se celebraran a la Casa de la Música - Alqueria Julià, nova seu de la Federació de Societats musicals de la Comunitat Valenciana cedida per Bankia. El cicle tindrà lloc entre el 29 de gener i el 21 de maig de 2021.

Aquest nou projecte cultural té com a finalitat estimular les formacions de xicotet format de les societats musicals, dotar d’una programació cultural estable a la ‘Casa de la Música-Alqueria Julià’, obrir aquesta nova seu de la FSMCV a totes les societats musicals, així com recuperar el patrimoni musical valencià, entre altres.

«Des de la Federació de Societats Musicals estem molt contents d’obrir per fi la Casa de la Música a les nostres societats musicals amb aquest nou cicle», comenta Daniela González, presidenta de la FSMCV.

«Desitgem que només siga el principi d’un 2021 ple de vida i de música per a l’Alqueria Julià», afig González.

Per al director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas, «aquest cicle de concerts és una gran oportunitat per a continuar impulsant el programa de ‘Música a la llum’ en un format diferent, a causa de la pandèmia, però que ens permetrà conéixer i gaudir de moltes altres agrupacions musicals de xicotet format que existeixen en la Comunitat; escoltar moltes de les composicions recuperades d’artistes valencians i, per descomptat, obrir l’Alqueria Julià als qui vulguen gaudir dels concerts i conéixer la nova Casa de la Música», assenyala Casas.

El termini de presentació de les sol·licituds per a participar en esta campanya ‘Música a la Llum – Concerts a la Casa de la Música’ finalitzarà el pròxim 15 de gener de 2021.

La Casa de la Música

La Casa de la Música compta amb una sala d’assajos, biblioteca, videoteca, fonoteca, sala de partitures i diferents espais d’important valor arquitectònic per a ús cultural, a més d’un jardí que reinterpreta l’original de l’Alqueria.

Bankia ha invertit més de 3,5 milions d’euros en l’Alqueria Julià, edifici del segle XVII situat en el barri Nou Moles de València, que va albergar el Col·legi de Santa Bàrbara fins als anys 90 del segle passat i que està dotada de l’equipament necessari per a convertir-se en un important centre musical de València, en el qual es desenvoluparà una potent activitat social i cultural.

L’Alqueria Julià va ser declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d’Interés Cultural en 2007, la qual cosa suposa la figura de més alta protecció per a un edifici a la ciutat de València.

L’edifici pot considerar-se com un dels escassos exemplars conservats d’alqueria valenciana del segle XVII. A més del seu interés històric, l’Alqueria conserva encara elements estètics de gran valor que s’han rehabilitat com a voltes, pintures, frescos, esgrafiats, pavimentació o azulejería.

El projecte de restauració ha permés ressaltar tots els elements de gran valor històric i artístic que encara es conserven en l’edifici. A més, s’ha realitzat el condicionament necessari per a dotar-lo de l’equipament que es requereix amb la finalitat d’adequar-lo a l’activitat social i cultural prevista.

En aquest sentit, destaca la construcció d’una sala d’assajos situada sota el jardí de l’Alqueria amb l’objectiu de respectar l’estructura original de l’edifici.

La ‘Casa de la Música’ preten mostar la importància de la música en la Comunitat Valenciana, un element vertebrador i de cohesió del nostre territori, un component identitari, una cultura sencera. La música tindrà tot el protagonisme en aquest projecte.