La coreògrafa Ángela Verdugo inaugura divendres en La Mutant «A-Normal o la oveja errante», una reflexió sobre la necessitat d’equivocar-se mitjançant la dansa amb component social i segell valencià.

Estrenada fa dos anys dins del marc de Dansa València, aquesta creació d’Ángela Verdugo -fundadora i cap visible de la companyia La Siamesa- «explora les possibilitats del gènere per a entrellaçar coreografies i reflexions en veu alta, oferint una posada en escena repleta de matisos estètics, poètica, humor i una mirada desdramatitzada de la realitat».

Per a aquesta coreògrafa, abordar qüestions compromeses ha sigut sempre «un desafiament» per a aconseguir, com ella mateixa explica, «que l’espectador torne a casa amb una empremta del percebut en la representació».

Equilibri escènic

En «A-Normal o la oveja errante», l’artista saguntina planteja un equilibri escènic entre dansa i teatre en el qual resulta clau l’aportació del dramaturg Xavier Puchades, així com la perfecta integració de la música i l’audiovisual amb una coreografia poderosa, marca de la casa.

Tot açò per a fer «un elogi de l’anormal, un cant a la llibertat i a la capacitat innata de l’ésser humà per a cometre errors, des de la perspectiva d’una mare que li conta una història a la seua filla abans de dormir i acaba relatant la seua pròpia vida, amb les inevitables pors i frustracions».

Així mateix, Verdugo ha assenyalat que l’espectacle «és un exercici de memòria, acceptació i transmissió que reflexiona entorn a l’inconformisme social i la creació de nous models racionals».

Encàrrec

D’aquesta manera, el missatge de l’espectacle és que cal «equivocar-se les vegades que siga necessari, destruir les etiquetes i comprendre que existeix l’imprevisible, encara que açò implique convertir-se en l’ovella esgarriada».

«Es tracta d’una invitació a acceptar que la vida taca i que la salvació, si és que existeix, resideix en la cerca de la bellesa en qualsevol de les seues formes», segons Ángela Verdugo.