Pel solstici d’hivern, el govern de la Segona República va posar en marxa una celebració amb perspectiva laica i centrada en la xicalla. En uns anys d’obscuritat per la guerra, la Festa de la Infantesa, a través de les seues Magues de Gener, obsequiava milers de xiquets i xiquetes amb regals.

Fa uns anys es va recuperar aquesta celebració a València, amb un mes d’activitats culturals que culminen amb una cavalcada protagonitzada per les Magues de Gener. Enguany, la Societat Coral del Micalet va anunciar les Magues de Gener 2022 -Igualtat, Llibertat i Fraternitat-Sororitat-, que protagonitzaran la cavalcada del diumenge 16 de gener sota el lema «Som diversitat».

Amb una celebració centrada en la infantesa i amb aquests tres valors de bandera, hem preguntat per recomanacions literàries les tres Magues de Gener. Perquè els llibres ens fan iguals i lliures i perquè fomenten l’empatia entre les persones.

«Igualtat»: Lucía Beamud, regidora d’Igualtat

Els cabells molt rulls, de Susana Gisbert Grifo (Vincle). «És un llibre molt bonic per a llegir de manera conjunta. Tracta d’una xiqueta subsahariana que perd a sa mare per l’enfonsament de la seua pastera i és adoptada per una parella de xics. Just parla de dos dels casos on més delictes d’odi hi ha: cap a les persones racialitzades i cap a les persones del col·lectiu LGTBI».

«És un bon llibre per a tractar els estereotips que hi ha a la nostra societat, el trobe molt adient sobretot en l’època en què estem. Abans dels delictes d’odi estan els discursos, els estereotips i les imatges preconcebudes que podem tindre sobre altres persones. Aquest llibre, d’una manera natural i plana, amb anècdotes molt quotidianes, ens parla de diferents casos de discriminació i també de com es resol tot acceptant la diversitat en la seua riquesa, com a creadora d’igualtat. Totes les persones som diverses, però som iguals».

Qüestionari lector

Un llibre que tens pendent llegir

«Matèria de Bretanya», de Carmelina Sánchez-Cutillas (3i4 edcions)

Un llibre de la teua infància

«La història interminable», de Michael Ende (Grup Promotor)

Quin llibre estàs llegint ara mateix?

«Junil a les terres dels bàrbars», de Joan-Lluís Lluís (Club Editor)

Quin és el teu lloc preferit per a llegir?

El sofà

Lliges més d’un llibre a la vegada?

Sempre

Subratllar frases i doblegar pàgines: a favor o en contra?

Completament a favor

L’últim llibre que has regalat

«El camino del artista», de Julia Cameron (Aguilar)

Quin gènere t’agrada més?

La novel·la realista

Un llibre que ha canviat la teua forma de veure el món

«Cómo ser mujer», de Caitlin Moran (Anagrama)

Quin llibre t’haguera agradat haver escrit

«Los combatientes», de Cristina Morales (Anagrama)

Quin personatge de la literatura és el teu preferit?

Celia, la xiqueta creada per Elena Fortún

Un llibre que sempre recomanes

«Història d’Amèrica», de Joan Garí (A Contra Vent)

«Llibertat»: Daniela Requena, periodista i activista LGTBI

Mi pequeña unicornio, de Celia Soro (Npq Editores). «Com a maga Llibertat m’agradaria que el missatge que s’envie a totes les persones és que tots, infants i adults, tinguen la llibertat de decidir qui són, què volen ser i a qui volen estimar».

«Un llibre infantil que m’agrada molt és Mi pequeña unicornio, escrit per la mare d’una nena trans. Conta com ho gestionà ella com a mare. El desconeixement inicial que tenia i, a poc a poc, els passos que ha anat seguint. És molt interessant i consciencia molt».

«Fraternitat-sororitat». Sénia Mulayali, filòloga i influencer

Quan el glaç es fon, de Rosie Eve (Zahorí Books). «És la història d’un os polar que comença un viatge per a buscar a sa mare. Forma part d’una col·lecció dels animals contra el canvi climàtic i explica com afecta el canvi climàtic a cada animal i al seu hàbitat».

«En aquest cas, l’os polar ha d’anar superant les adversitats que li suposa la pujada del nivell del mar o el desgel dels pols mentre busca sa mare. És una historieta per a joves infants molt divertida i alhora instructiva, que posa èmfasi en la conscienciació a través dels animals».

Ressenya | Bestiari Filosòfic

Autor: Jesús Mollà Castells

Editorial: Boreal Libros, 2019

ISBN: 9788412025613

Pàgs: 206 pàgines

Preu: 12,50 euros


Susanna Ligero | Irene Rodrigo, divulgadora literària, escriptora i periodista


Oferir una repassada a l’evolució del pensament filosòfic al llarg de 2.600 anys de forma àmplia i sòlida és sens dubte un repte per a plomes valentes, i la de Jesús Mollà Castells ho aconsegueix. En aquest dinàmic assaig, l’escriptor i docent presenta una via d’entrada a la filosofia a través dels animals que les grans ments pensants de la història han utilitzat com a metàfora per als seus propòsits discursius.Sovint, es tracta de fer una idea més entenedora, com el colom de Kant, que desitja volar sense haver de lluitar contra la resistència de l’aire, tal com els filòsofs racionalistes pretenien aconseguir la raó sense dependre de la informació aportada pels sentits. Moltes metàfores serviran per a reflexionar sobre les particularitats de l’ésser humà, marcat per la consciència de la pròpia existència i la dels altres en un entorn social, i les consegüents tensions. N’és un bon exemple l’abella que Karl Marx posava com una mena de reflex animal del proletariat, tot destacant-ne la crucial diferència: l’abella treballa per instint condicionada pel medi natural; l’obrer humà treballa per a guanyar-se la vida. Destaquem també l’ús de metàfores animals com a malnom, com és el cas del castor de Simone de Beauvoir, un joc de paraules amb el seu cognom (castor en anglès és beaver) que sens dubte li escau, per la seua constància i treball a contracorrent, a la gran referent del pensament feminista occidental. Aquesta obra té una clara intenció divulgativa que la fa especialment interessant per a un públic jove, però també per a qualsevol persona que vulga apropar-se a la filosofia (o retrobar-s’hi) mitjançant una visió de conjunt creativa, lleugera i exhaustiva alhora, que l’ajude a posar cada peça al seu lloc.