Territori i llengua: les Valls de la Marina, un paisatge literari i històric

La Universitat Politècnica de València s'endinsa en les muntanyes dels moriscos i la repoblació mallorquina amb la col·laboració de la MACMA i la participació d'escriptores com Pepa Guardiola, Empar Ferrer i Pepa Vidal

El safareig de la Font Grossa, en la Vall de Laguar

El safareig de la Font Grossa, en la Vall de Laguar / A. P. F.

Els pròxims dies 19 i 20 d’abril la Vall de Laguar acollirà unes jornades organitzades per la Universitat Politècnica de València (UPV), a través del Servei de Promoció Lingüística. Les Jornades ‘Conéixer el Territori i la Llengua’ estan principalment dirigides a l’alumnat, el personal docent i administratiu de la Universitat encara que estan obertes al públic general. Cada any tenen lloc en una part del territori del País Valencià i en aquesta edició han volgut centrar-se en les Valls de la Marina Alta (La Vall de Laguar, la Vall d'Ebo, La Vall de Gallinera, la Vall d'Alcalà i la Vall de Pop).

La programació permetrà conéixer als participants el territori, la seua història o la gastronomia tant a través de xerrades com amb rutes senderistes. Des de la UPV es va convidar a participar a la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) i col·laborar activament, al que l’entitat va acceptar la invitació.

El cartell de les jornades de la Universitat Politècnica de València

El cartell de les jornades de la Universitat Politècnica de València / Levante-EMV

Des de la Mancomunitat s’han provist dues xerrades sobre Història de la Marina Alta així com facilitat material de difusió per als assistents. La tècnica de Cultura i Patrimoni Núria Gómez Bolufer ha explicat en que consistirà la col·laboració de la MACMA en les jornades: “Després d’estar parlant i coordinant amb Josep Cortés les possibilitats de la nostra col·laboració, la MACMA aporta a les jornades dues xerrades, una que realitzaré jo mateixa el divendres 19 d’abril sobre història de la Marina Alta “D’Al-Azraq i Jaume I als moriscos i mallorquins” i una segona xerrada a càrrec de l’antic gerent de l’entitat, Vicent Ortuño i Ginestar, sota el títol “Cultura, societat i emigració de la Marina Alta a Amèrica que tindrà lloc el dissabte 21 d’abril”.

Les jornades descobriran un paisatge històric i literari. Participen escriptores com Pepa Guardiola, Empar Ferrer o Pepa Vidal.

Mapes culturals de la Marina Alta: cartografia d'un patrimoni inabastable

Per la seua banda, el president comarcal Sergi Ferrús Peris ens ha explicat “com sempre des de la MACMA intentem col·laborar amb totes aquelles iniciatives comarcals i de posada en valor del nostre patrimoni i la nostra cultura, i en aquesta ocasió no podia ser diferent, així que l’entitat també donarà material divulgatiu als assistents, repartint mapes culturals de la Marina Alta en gran format, i alhora també ha cedit els drets d’imatge per a la realització d’un trencaclosques amb el mapa il·lustrat de la Marina alta perquè els més menuts i les més menudes que ens visiten puguen aprendre i conèixer la nostra comarca i la seua riquesa patrimonial alhora que es diverteixen”.