Tribuna

‘A través de’

Lluís Mesa

Lluís Mesa

No tenim en compte que tot el que aconseguim és causat per alguna cosa. Sempre hi ha un mitjà que permet que es complisquen els objectius aconseguits. Hem de recordar que els projectes més positius arriben gràcies a alguna causa que els fan reals. Tal vegada, per eixa raó, trobe important valorar la locució ‘a través de’. Amb ella, podem indicar que una cosa va d’una banda a una altra. Però, personalment, la destaque perquè, en un sentit figuratiu, es referix a l’instrument o mitjà que fa possible que es realitze una acció o un propòsit.

No som conscients que algunes de les millors qualitats la tenim ‘a través’ del que hem heretat dels pares i de les mares. També els iaios i les iaies ens han ajudat a entendre el món. No ho valorem prou fins que no estan.

Estos dies, davant el dubte per la continuació o no de les polítiques de recuperació de la memòria històrica, em pregunte si la societat té present que l’actual democràcia va sorgir en part ‘a través de’ la mort i de la defensa d’ideals de persones assassinades que no sabem on estan soterrades. La lectura del nou llibre de Carmen Amoraga «Corazón Imprudente» m’ha fet reflexionar. He conegut Miguel, un pres polític que estigué a Sant Miquel dels Reis. Representa un dels presidiaris que no fou afusellat, però que en eixir al carrer no va sobreviure. Quants més en moriren de pena? No es tracta de potenciar revengismes, com alguns diuen, sinó d’assumir el dret humà a soterrar respectuosament els morts. Confiem que les administracions no retiren pressupostos a una línia d’actuació que dona major dignitat a la nostra societat.

Esta setmana comença el curs escolar. Em fa pensar com solament ‘a través de’ l’educació evolucionen les societats. Continue sense entendre que els partits polítics no siguen capaços de crear un gran pacte que permeta una estabilitat i un millor aprofitament dels recursos dedicats a l’ensenyament. Tampoc es valora suficientment que ‘a través de’ l’educació emocional i altres mitjans potenciem en les aules unes persones que arriben a tindre un benestar individual i social més sòlid.

En definitiva, no oblidem mai que ‘a través de’ aclarix la causa per la qual és possible una bona acció. A més, tinguem en compte que els grans èxits venen ‘a través’ de missions compartides.

Suscríbete para seguir leyendo