al tall al tall

On és l’oposició?

Jesús Puig

Jesús Puig

Hola? Hi ha algú?", cantava Pink Floyd en Comfortably Numb’ És la pregunta que em faig els darrers mesos. Hi ha algú en l’oposició? On són PSPV i Compromís? El cas és que el PP amb el suport de VOX governa la Generalitat i les principals ciutats del País Valencià, mentre l’oposició desapareix del mapa i, més perduda que un marcapassos en el fetge, sembla haver-se amagat en una pàgina d‘On és Wally? Tan d’incògnit, que Massiel i un servidor dirien que és més fàcil trobar roses en el mar. Toc, toc. Hola? Hi ha algú? Sembla que no hi ha ningú. O sí? Hola? Potser encara n’hi ha algú. O no?

El desconcert és el segell opositor, i el desconcert genera confusió; la confusió, nerviosisme; el nerviosisme, incapacitat per a pensar de manera clara i ràpida. I tot plegat paralitza o ajorna la presa de decisions. Un temps perdut que PP i VOX aprofiten per desmantellar polítiques progressistes. Sé que fer oposició és un treball laboriós com fer filigranes amb boixets; i que recuperar la Generalitat no serà fàcil perquè la gent s’acostuma a qui mana com a una sabata vella, que sempre és més còmoda. Però els primers insatisfets fent una oposició de fireta haurien de ser els dirigents del PSPV i Compromís. Segur que no són els únics culpables, però sí els més importants. I ho saben. I es nota que ho saben.

PSPV i Compromís comparteixen desànim, i així no il·lusionen ningú i desencanten tothom. Que convoquen un congrés i trien nou lideratge. En el cas dels socialistes entenc les caucions perquè sempre han anat als congressos com Mambrú se’n va a la guerra i, excepte el canibalisme, han comès tots els pecats del catecisme. Quant a Compromís, que es plantege què vol ser de major, si continuar en Sumar o prendre el vol com a partit sobiranista. Els camins de l’oposició són infinits, però els que porten al futur passen per ser un partit d’obediència valenciana amb un projecte marcadament valencià com a senya d’identitat. Podria dir-ho més fort, però no crec que puga dir-ho més clar.