Mary, Bloddy Mary

L’única casa segura

Àngels Gregori

Vinc de Madrid. Fa uns dies celebràvem el Dia Mundial de la Poesia al Teatro de la Abadía, en un acte organitzat per l’Instituto Cervantes i en el que participàvem quatre poetes de cada llengua de l’estat. Luis García Montero i Juan Mayorga presentaven l’acte i donaven la benvinguda als assistents, i mentre això passava, a poca distància d’allí es vivia un dels espectacles més grotescs dels darrers temps viscuts al Congrés. També a València aquella mateixa vesprada el Palau de la Generalitat s’omplia de versos, poetes i representants del món cultural i polític per commemorar el dia dedicat a la poesia.

Crec que tothom -dirigents polítics inclosos- cada vegada és més conscient que en els moments de més crispació social, més necessitat hi ha del gènere. I és un fet que m’alegra molt. Quan em pregunte quin sentit té conformar una vida a través dels versos en un temps en què fins i tot allò intocable, com són les institucions democràtiques, estan veient-se amenaçades amb desmembrar-se, encara pren més significació el sentit que li puc arribar a donar al gènere. A mi la poesia sempre m’ha donat l’oportunitat de viure doblement les coses: l’instant que ja ha passat i per tant, no tornarà, i el que evoque i recupere al reviure’l mentre l’escric. Però sobretot, la poesia em dona segones oportunitats amb el llenguatge. Quan escric un poema, paraules com "drets", "llibertat", o "moció de censura", tornen al seu hàbitat natural, s’allunyen de judicis i prejudicis, de la corrupció del seu significat quan aquestes paraules cauen en mans de discursos polítics buits que s’apropen al feixisme i al fanatisme. Darrerament ho hem viscut àmpliament en l’ús i abús que ha fet Ayuso en nom de la llibertat.

A mi la poesia em salva de la mediocritat dels temps que vivim. Em salva de violadors que són grans estrelles del futbol; em salva del reggaeton, que és (tot i saber-me mal tirar la culpa a un gènere musical), amb tota seguretat, el principal causant del masclisme entre la població més jove; em salva de Vox; em salva d’haver de veure cada dia atònita, astorada, espantada, com s’ha naturalitzat la pràctica dels qui utilitzen institucions que pertanyen a l’administració pública a favor dels conflictes d’interessos. He de reconèixer que això em posa malalta i ho presencie, malauradament, amb massa freqüència al mes.

Un poema, ara mateix, és una mena de protecció antibales; una veritat consensuada, un acord entre dos persones: el qui l’escriu i el que el fa seu al llegir-lo. Escric en una llengua minoritària i, potser per això, la veritable confortabilitat sempre acostume a trobar-la en els llocs més incòmodes. Perquè l’única arquitectura viable, els únics elements capaços de construir un refugi segur, l’única casa possible, sempre és el poema.

Suscríbete para seguir leyendo