Ja a la venda "Mussol", el nou CD de Carles Dénia

Amb el tema “Ara o mai”, que hui es publica en les plataformes digitals, el músic gandià conclou el disc gravat al seu estudi i que s’estrena a l’octubre a Manresa

El música gandià, en una imatge promocional del seu nou treball

El música gandià, en una imatge promocional del seu nou treball / Rafaê

Ana Guerrer

Després de l’exitós "Cant Espiritual", en el qual donava música i vida al poema homònim d’Ausiàs March, Carles Dénia presenta el disc i espectacle "Mussol", un recull cançons publicades en format single en les plataformes digitals entre 2022 i 2023 i que a partir de hui ja es pot adquirir en format CD. 

"Ara o mai" és el tema que tanca el projecte i des de bon matí està disponible en format digital. El CD es pot comprar, de moment, en la web de l’artista, en la plataforma Bandcamp i en els concerts de Carles Dénia (pròximament s’informarà de les llibreries i altres punts de venda on es pot adquirir el disc). Per altra banda, l’espectacle "Mussol" s’estrena el 7 d’octubre al Teatre Auditori de Manresa, en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, un dels principals mercats professionals de propostes artístiques i musicals del país.

Un disc ple de reptes

"Mussol" és un conjunt de poemes d’autors contemporanis i d’altres de propis, i inclou també algunes versions. És un disc fet sense pressions, creat en la solitud de l’estudi del músic que, com l’au rapaç que dona nom al disc, està a l’aguait de lletres i melodies del seu gust. "Tenia el desig antic", explica Carles Dénia, "de tancar-me en l’estudi i escriure cançons, lletres, musicar poemes, fer-ne els arranjaments, gravar nombrosos instruments sense saber-los tocar de debò, mesclar el so… En fi, fer absolutament tot en aquest procés en solitari. Això sí”, afig, “amb la col·laboració ocasional d'alguns dels meus companys habituals en algunes de les cançons".

Aquest treball "ha estat una mena de col·lecció de reptes, de camins incerts que desitjava transitar, nit darrere nit, tot sol, amb el temps i el buit necessari per a la reflexió", comenta el músic de Gandia. El disc no està emmarcat en cap temàtica concreta ni cap línia estètica determinada. "Respon a impulsos, al desig del moment", diu l’autor. Així, "passe d’explorar el registre de “cantant” amb cançons absolutament melòdiques, i seguidament canviar al de “cantaor", amb un llenguatge i una sonoritat totalment divergents”, comenta. "Un taller d'aprenentatge, un laboratori de somnis. Això és Mussol". Les imatges són del fotògraf portugués Rafaê i el disseny i il·lustracions del disc de Tesa Crespo.

Ara o mai

"Ara o mai" és l'última cançó publicada de les nou que formen l'àlbum i compta amb la col·laboració d'Antonio Serrano a l’harmònica i Ismael Alcina al baix. Amb lletra del mateix Dénia, parla "dels moments d'esgotament que solen aparéixer en qualsevol procés creatiu", explica. "De sobte tot el que has fet deixa de tindre sentit, i et trobes navegant a la deriva al mig d'un oceà. Aleshores, amb les forces minvades, i quan tot sembla perdut, apareix la mà invisible que fa i desfà entre bambolines revelant-nos misteriosament el rumb. Aquesta mà invisible té molts noms, però és només llum, lucidesa", afig. 

Poemes fets cançons

Per a "Mussol", Dénia ha comptat amb la complicitat d'alguns dels grans poetes valencians actuals: Ramon Ramon, Eduard Marco i Josep Piera. "Tots tres m'han regalat unes perles en forma de poemes meravellosos. Altres, actuals i antics, han estat una font d'inspiració durant el procés de recerca del material poètic". 

Aquests són els temes del disc:

- Ara o mai (lletra i música: Carles Dénia)

- Puc veure a través (lletra: Eduard Marco, música: Carles Dénia)

- Oda Apatxe a València (lletra: Ramon Ramon, música: Carles Dénia). Cançó guanyadora del certamen Terra i Cultura 2022 al millor poema musicat de l’any.

- Del destí en tinc prou de saber/Quan la nit d’amor davalla ((lletra: Ibn Yanniq /Al Russafi/Josep Piera, música: Carles Dénia)

- Cançó del llaurador (lletra i música: Ovidi Montllor, arranjaments de Carles Dénia)

- Si poguera (lletra i música: Carles Dénia)

- La festa (lletra: Josep Piera, música: Carles Dénia)

- Als amics de tristor (lletra: Maria Beneyto, música: Eva Dénia, arranjaments: Carles Dénia)

- Poema per a la nit de Cap d’Any (lletra: Ramon Ramon, música: Carles Dénia)