Són al voltant de 40 dones. S'autodefineixen com a «valentes i positives». I totes elles tenen dos coses en comú: van ser diagnosticades d'un càncer i estimen el teatre. Des de fa tres anys, estes dones, majoritàriament de la localitat de Pedreguer, han format un grup de teatre que recorre els municipis de la Marina Alta i les comarques de la rodalia amb tres objectius: millorar la seua autoestima, fer passar una bona estona als espectadors i arreplegar fons per a les associacions contra el cáncer i per a recolzar la investigació oncològica. Fruit d'aquesta activitat, ja han recaptat més de 20.000 euros, dels que van donar recentment 5.050 a l'Institut d'Investigació Sanitària (INCLIVA). La resta són per a les associacions contra el cáncer de cada municipi on actuen o per a l'entitat estatal amb la mateixa fi.

«Tot va començar abans de l'estiu de 2015, quan ens vam reunir un grup de dones que havien tingut càncer per fer un soparet. Érem dones de totes les edats. A una d'elles li agradava molt el teatre, va fer la proposta i totes es van bolcar amb ella. Érem unes 25 i, ara, a la tercera temporada que fem representacions, ja hi som unes 40», narra Anna Aurora Pérez, una de les integrants d'aquest grup que s'autodenomina «Valentes i Positives», precisament els dos valors que pretenen transmetre als espectadors i que, a la vista del seu èxit, ho aconsegueixen.

Van començar a fer les seues obres, on tracten de contar les seues experiències amb la malaltia des d'un prisma positiu, al setembre de 2015 a l'Espai Cultural de Pedreguer. «Vam plenar el local, que disposava de quasi 400 butaques», recorda Anna Aurora. A la segona funció tambén es van acabar les entrades, assegura. En tres anys ja han actuat a Pedreguer, Parcent, Ràfol, Benissa, Refelguaraf, Teulada, Ondara o Dénia, i allà on han anat «ens criden per què tornem», insisteix Anna Aurora.

«La gent que va a les obres es riu amb nosaltres, i també plora, peró ix contenta de vore-nos que estem bé i els dona il·lusió pensar que es pot eixir d'eixa situació. L'obra comporta moltes emocions», explica. Però no només canvia l'estat anímic dels que van a vore l'obra sinó també el de les actrius, segons adverteix Anna Aurora: «La filla d'una de les integrants, després de què entrara al grup, em va dir 'no te pots imaginar com ha canviat ma mare anímicament'». «Abans acò s'amagava i ara és una altra història. Este grup de teatre ens ha donat la vida», conclou Anna Aurora.

Ara volen que les seues donacions a la investigació oncològica funcionen per a allargar la vida de milions de persones diagnosticades amb càncer a tot el món.