Hamburgueses i salsitxes calentes gratis. Així s'anunciava una gastroneta el passat dijous pel matí a la Universitat Politècnica de València. Desenes d'estudiants es van acostar a la curiosa barra, que estava eixe dia «d´inauguració», per a prendre un mosset... però, al final, es van portar una peculiar sorpresa.

«És gratis? Ai, que bo! Jo vull provar un bagel...», deia una de les joves que es va apropar a la gastroneta en qüestió . «Doncs jo em demanaré un hot dog», contestava un altre. «Cervesa teniu?» «Sí», responia la responsable de l'establiment. A continuació, la cambrera va traure un bol d'arròs blanc i va plenar un got transparent amb una aigua d'un color marró fosc procedent d'un pitxer. «És això el hot dog», preguntava un dels «clients». «Això és el que hi ha», va respondre la responsable davant la sorpresa dels estudiants, per a prosseguir amb la seua explicació: «És aigua no potable provinent dels pous i arròs blanc totalment insípid. Existeixen 815 milions de persones en el món que necessiten menjar i volgueren disposar d'aquest tipus d'aliments. És un dret el menjar i, no obstant això, no el tenen. Tenen això i arròs».

Aquesta escena i altres similars es va repetir una vegada i una altra durant tot el matí del dijous a la Universitat Politècnica de València, i durant els dies previs en diversos punts de València com la plaça de l'Ajuntament o la platja de les Arenes. El divendres la gastroneta va estar pels carrers de Castelló i el dissabte a Alacant.

Esta acció és una campanya de sensibilització de l'ONG Cesal, que ha sigut finançada per la Generalitat Valenciana, amb la qual han volgut posar de manifest els problemes que tenen milions de persones a tot el món per a menjar, i que aquests aliments en molts casos no es troben en les condicions adequades. Per exemple, a Haití, on treballa Cesal, al voltant del 50 % de la població -uns 6 milions d'habitants- pateix problemes de desnutrició.

L'ONG, a més, va entregar fullets en els quals s'informa d'algunes accions a xicoteta escala que es poden dur a terme per a lluitar contra la fam en el món com comprar productes de proximitat i consumir al dia, menjar fruita i verdura de temporada, controlar el consum d'aigua o limitar el consum d'embolcalls de plàstic.