Com naix «Cocoa»?

En la meua infantesa la meua iaia ens portava a les meues germanes i a mi a veure les cocores o cigales. Davant la nostra dificultat de pronunciar la lletra r, li déiem 'Cocoas', la qual cosa a més va acabar sent el sobrenom pel qual anomenem a la meua iaia tots els seus nets. Cocoa, la meua iaia, va ser una dona empoderada per al seu temps. Va nàixer l'any 1922, sense pare conegut, va viure en la pobresa, la van ensenyar a teixir i brodar a més de les tasques de la llar com a les dones de la seua època. Però ella va decidir ser mestra, es va casar i va continuar sent mestra, va tindre cinc filles i es va mudar a una gran ciutat perquè pogueren tindre una carrera universitària, i ho va aconseguir. Esta marca és en el seu honor.

El propi logotip de la marca té molt a veure amb el propòsit d'esta, no és així?

Així és. El logotip està compost pel dibuix d'una cigala. Les seues potes davanteres i el dibuix en el seu llom representen l'aparell sexual i reproductor de la dona. És una representació gràfica que combina dona, medi ambient i sentiments.

Com naix la dona i el seu paper en la societat com a font d'inspiració i eix per a la seua marca i els productes que dissenya?

Sóc divorciada, neta i filla de dones amb educació i treballadores, soc orgullosa mare d'una filla, i igual que ella soc amant de les arts i les ciències. Em considere privilegiada, he pogut prendre decisions importants en la meua vida com a dona i he sigut respectada per això, però soc conscient que a nivell mundial les dones ens enfrontem a incomptables barreres i discriminació per motius de gènere. Des de l'educació i el tracte que rebem quan som xicotetes, on aprenem amb jocs i actituds estereotipades al fet que la dona cuida dels fills i l'home, amb la seua força i treball, manté a la família, sense dret a mostrar sentiments. Patim assetjament o, pitjor encara, som víctimes de violència de gènere.

Esta és la raó de ser de la nostra marca Cocoa, per la qual cosa fem dissenys i il·lustracions inspirats en grans dones que han destacat en diferents àrees: científiques, filòsofes, escriptores, artistes, aventureres, esportistes? que apliquem a diferents productes.

Comencem la nostra marca amb la col·lecció dedicada a les dones en la història, amb dissenys de Frida Kahlo, Amelia Earthart, Marie Curie, Hipatia d'Alexandria, Marilyn Monroe i Marsha P Johnson. Actualment estem treballant en Valentina Tereshkova i Ana Frank. Per la mateixa raó incloem dissenys de personatges femenins de contes on han sigut protagonistes i viscut les seues pròpies aventures sense necessitat de ser salvades per un príncep per a arribar també a les xicotetes i fomentar la lectura. És una marca de dones, per a dones. Per a reconéixer el paper de les dones en la història i que servisca de referent a altres xiquetes i dones. Es tracta de sororitat, de donar-nos suport entre nosaltres, sentir que no estem soles, destacar la importància de la dona, d'inspirar a altres dones a aconseguir les seues metes i a somiar amb la possibilitat de convertir-se en el que elles vulguen, dir-los amb imatges: sé la dona que vols ser.

Quines altres causes li mouen?

Ens inspira també la cura del medi ambient, ja que el canvi climàtic és una amenaça que afecta a totes les persones i al planeta, amb efectes desproporcionats per a dones i xiquetes com a població vulnerable. És per això que en dates especials tractem de conscienciar amb els nostres dissenys: l'os bru i la llebre del piornal van celebrar el nadal amb Cocoa, el dia dels enamorats vam tindre una parella d'agapornis i una altra d'òbiles, també ens hem pronunciat per la cura de les abelles, dels oceans, boscos i fauna d'Austràlia, No + plàstic, i distanciament social durant la pandèmia de la covid19.

Quin creu que és el seu valor diferencial?

Els nostres dissenys són únics, originals, dibuixats amb afecte per la meua filla i per mi, amb un estil diferent, representem a dones i temes importants mitjançant caricatures, però des del respecte i l'admiració. En un futur pròxim crearem dissenys personalitzats a sol·licitud dels nostres clients, farem il·lustracions on puguen honrar a dones de la vida quotidiana: mares, iaies, germanes, amigues, dones que s'han creuat en les seues vides i que han sigut transcendentals, i que vulguen celebrar-les, fer-los un homenatge en alguna data especial, perquè elles i el seu entorn sàpien que han sigut dones inspiradores i importants en la vida d'altres persones.

On es poden adquirir els seus productes?

Es poden aconseguir en les plataformes de redbubble i la torradora on vam mostrar els nostres treballs al costat d'una gran comunitat d'artistes https://www.latostadora.com/cocoa/ i ilefontb.redbubble.com. També ens poden seguir en les nostres xarxes socials en Instagram com @cocoa_byc i en Facebook com cocoa.ilefontb

Que col·laboració ha tingut de Caixa Popular i Novaterra?

Esta emprenedoria forma part del projecte Dóna Emprèn de la Fundació Novaterra i Caixa Popular, totes dues institucions ens han donat suport no sols com microemprendedores, sinó com a dones ajudant-nos a trobar la nostra pròpia veu. Totes dues institucions ens han acompanyat durant tot el procés, ens van assignar un mentor que ens va ajudar amb el pla d'empresa i alguns tràmits burocràtics, que, a més, val fitar que són persones voluntàries i generoses, que ens regalen el seu temps perquè s'identifiquen amb la causa de la Fundació. Durant el confinament ens van continuar secundant per videoconferència, ens van ajudar a gestionar les nostres pors, ens han donat accés a mitjans de comunicació, hem rebut formació personalitzada, ens han posat en contacte amb altres emprenedors. A més, el poder tindre accés a un microcrèdit de Caixa Popular, sense major aval que la confiança en nosaltres i les nostres emprenedories secundades per Novaterra, m'ha donat la seguretat i valentia que he necessitat per a emprendre i em va ajudar a recuperar la fe en mi mateixa.