La cooperació valenciana reclama a les Adminitracions més fons i més agilitat en la concesió. Eixe va ser la principal conclusió de la ‘ Primera trobada sobre cooperació i solidaritat. Cooperar en la nova normalitat’ organitzada per l’Agencia Alberto Pla-Proyectos de Comunicación Social i en la que participaren la directora general de Cooperació, Xelo Angulo, la diputada de Cooperació de la Diputación , Mentxu Balaguer, el president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela i la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Lourdes Mirón. L’acte va ser moderat pel fotògraf i periodista Alberto Pla.

La trobada va abordar els temes més candents que afecten a la cooperació i, sobre tot, l’adaptació a la situació creada per la pandèmia generada per la covid-19, la cooperació en temps de crisi, el cinqué aniversari dels Objectius de Desenvolupament Sostenible o la importància de la sensibilització ciutadana i la comunicació en cooperació.

La directora general de Cooperació, Xelo Angulo, es va comprometre a «facilitar-li les coses al sector, amb el marc normatiu que estem establint i que estem negociant». Angulo es va referir als casos de corrupció de l'anterior legislatura i englobatsbaix el ‘cas cooperació’, i va argumentar que «venim d'una època complexa, ens hem hagut d'encotillar molt perquè estàvem parlant de diners sagrats, que era els diners de tots els valencians, però en aquests moments estem en una fase de negociació per a millorar el marc jurídic i facilitar a les entitats tot el seu treball».

La representant de la Generalitat va respondre així a la presidenta de la presidenta de les ONGD valencianes, que va demanar que «la cooperació fora més senzilla de fer. Sabem que administrativament és molt complexa, hi ha moltes travar burocràtiques que impedeixen que puguem fer una intervenció més àgil. Llavors, l'objectiu que ens hem marcat és cooperar millor i d'una manera més senzilla. Que dins de cinc anys puguem fer, tot el que volem fer, en menys temps».

Lourdes Mirón va afegir que la cooperació és realista. «Dins de cinc anys haurà passat ja la legislatura actual. L'any passat ens vam marcar el compromís d'arribar al 0,4% d'inversions en cooperació en esta legislatura. M'agradaria que eixe compromís es poguera complir perquè, en cas contrari, serà impossible arribar a eixos grans objectius que ens plantegem d'erradicar la pobresa…». Angulo i Balaguer, van recollir el guant i es van comprometre a assumir la petició, dins de les possibilitats i les dificultats del context actual marcat per la pandèmia.

La diputada de Cooperació va assenyalar que la Diputació de València, des de la seua àrea de cooperació internacional, «també volem consolidar eixe compromís, esperem aconseguir dins de cinc anys eixe 0,7% en cooperació, en companyia d'eixe 0,7 dels ajuntaments, d'entitats, empreses… i això haurà sigut possible si en aquests cinc anys la ciutadania normalitza que la cooperació internacional forma part del seu dia a dia per a construir aqueix món més igualitari, més just, sense pobresa, que totes i tots desitgem i pel qual treballem».

El debat va finalitzar amb una foto per al record dels quatre protagonistes de la cooperació valenciana i també en el lliurament, per part de la directora general de Cooperació, del llibre ‘Cooperació valenciana. 30 anys transformant el món’.