30 pallassos i pallasses procedents de 15 comunitats autònomes van visitar cinc hospitals de la Comunitat Valenciana, entre el 22 i el 24 de setembre, amb motiu de les V Jornades Nacionals de Pallassos i Pallasses d’Hospital; una iniciativa organitzada per Payasospital, que va reunir a les principals associacions d’artistes pallasos del país, especialitzades en l’atenció hospitalària.

Els pallassos i pallasses es vandividir en grups per a visitar l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Hospital Universitari Doctor Peset, l’Hospital General Universitari de Castelló i l’Hospital Universitari de la Plana (Vila-real).

El perfil dels pacients visitats per aquestes associacions de pallassos i pallasses són principalment menors d’edat amb ingrés hospitalari o domiciliari. No obstant això, també es van realitzar atencions a nounats, lactants, adults amb malalties cròniques i/o mentals i tercera edat.

Els tres dies de visites hospitalàries es van tancar amb un flashmob, celebrat el passat dissabte al migdia a l’antic llit del riu Túria, amb la cançó ‘Hi ha un roig nas’, composta especialment per a estes jornades.

25 anys de Payasospital

Des de fa 25 anys, el principal objectiu de l’associació Payasospital és posar en valor la labor terapèutica que realitzen els artistes i aconseguir sinergies entre les associacions que els ajuden a millorar el seu funcionament i activitat.

Durant la inauguració de les jornades, es va donar a conéixer el primer balanç d’activitat global i anual de les associacions de pallassos i pallasses d’hospital a Espanya. La suma de les principals xifres d’activitat de les prop de vint associacions presents, atenen de mitjana anual a un total de 170.648 pacients, la majoria dels quals són menors ingressats o hospitalitzats en els seus domicilis. En total, aquestes associacions compten en les seues files amb més de 250 pallassos i pallasses, entre professionals i voluntaris, que treballen en parelles visitant les habitacions, corredors i urgències dels centres hospitalaris.

Aquest balanç conjunt recull, a més del volum d’atencions realitzades, l’extensa presència geogràfica de les associacions de pallassos i pallasses d’hospital: 15 comunitats autònomes, 39 ciutats i 102 centres sanitaris repartits per tot el país.

Sara Pons, vicepresidenta de Payasospital i pediatra a l’Hospital Dr. Peset de València, va posaren valor la labor terapèutica dels artistes: «des d’un punt de vista mèdic, està demostrat que la teràpia de l’humor millora la qualitat de vida i el benestar emocional dels pacients».