Síguenos en redes sociales:

Humans Fest crea un laboratori per impulsar el cinema sobre drets

El festival de la Fundació per la Justícia organitza un taller de creació de l’1 al 3 de desembre amb Estíbaliz Urresola i Salima Jirari com a mentores  

Humans Fest crea un laboratori per impulsar el cinema sobre dretsEFE

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009, ha posat en marxa el seu primer laboratori de creació audiovisual: Humans Lab. Esta iniciativa naix amb l’objectiu de fomentar l’escriptura de guions cinematogràfics en matèria de drets humans, així com fer costat als autors i autores a través d’activitats formatives.

Tant professionals com estudiants residents en la Comunitat Valenciana poden participar en la convocatòria, la inscripció de la qual estarà oberta fins al 17 de novembre. Els projectes elegibles poden ser curtmetratges de qualsevol gènere (ficció, documental, animació, experimental o híbrids) i han de ser presentats pel seu director, guionista o productor mitjançant el formulari habilitat en la web del propi Humans Fest.

Tres dies d’activitats

El Humans Lab se celebrarà a València des del divendres, 1, fins al diumenge, 3 de desembre, quan les persones seleccionades podran gaudir de dues classes magistrals (que també estaran obertes al públic en general), dos sessions tutoritzades one-to-one sobre els seus projectes i una sessió grupal de preparació al pitch per a, com a punt final, realitzar una presentació davant diferents productores de la Comunitat Valenciana. Tot això impartit per professionals de l’àmbit audiovisual.

Primeres mentores

En concret, esta primera edició de Humans Lab comptarà amb dos mentores: la directora Estíbaliz Urresola i la consultora Salima Jirari, els qui seran les encarregades de les masterclasses (divendres 1 de desembre a la vesprada i dissabte 2 de desembre al matí, respectivament), així com de les sessions one-to-one sobre els treballs seleccionats.

Premiades

Estíbaliz Urresola ha dirigit títols com «Adri»; «Polvo somos»; o «Cuerdas», estrenat en la Setmana de la Crítica de Cannes 2022, Premi Forqué a millor curtmetratge i nominat als Premis Goya 2023. El seu primer llargmetratge de ficció, «20.000 especies de abejas», va ser estrenat en la Secció Oficial de la Berlinale i es va alçar amb l’Os de Plata a Millor Interpretació per a Sofía Otero, el Premi del Público i el Premi dels Exhibidors Alemanys. També va guanyar la Biznaga d’Or a Millor Pel·lícula i Biznaga de Plata a Millor Actriu de Repartiment, Patricia López Arnaiz, en el Festival de Cinema de Màlaga. A més, ha sigut triat com a candidata a representar a Espanya en els Oscar 2024.

Per part seua, Salima Jirari és consultora especialitzada en diversitat de projectes audiovisuals. Col·labora amb diversos programes, empreses i universitats assessorant projectes en desenvolupament i impartint sessions sobre els biaixos inconscients en el procés creatiu. 

Amb més de deu anys d’experiència, ha treballat en diferents àrees del sector cinematogràfic, com la distribució o la producció. Jirari és una professional que advoca per la cultura i el cinema com a eines de pensament crític i canvi social.

Sobre Humans Fest

Humans Fest és una de les principals activitats impulsades per la Fundació per la Justícia amb l’objectiu de defensar els drets humans i denunciar les seues vulneracions a tot el món a través del cinema, una eina de gran abast i poder de sensibilització. Forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network.

La seua XIV edició (2023), en la qual s’emmarca el Humans Lab, se celebra gràcies a la col·laboració de Conselleria de Cooperació, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per part seua, la radiotelevisió autonòmica valenciana À Punt ha sigut el mitjà oficial del festival.

A més, la iniciativa Humans Lab també compta amb el suport de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

En la passada XIV edició, la guionista i actriu principal Taki Mumladze va guanyar el premi a Millor Llargmetratge de Ficció de la Secció Oficial amb «A room of my own». El Millor Llargmetratge Documental va recaure en «Kenya», de Gisela Delgadillo.

Pulsa para ver más contenido para ti