El Consorci de Museus i l'IVAJ han llançat la convocatòria Cercles, una iniciativa conjunta adreçada a xiques i xics d'entre catorze i díhuit anys, que té l'objectiu d'oferir un lloc de reunió, reflexió i aprenentatge col·lectiu entorn de la creació artística actual. Des de hui i fins al 30 de novembre, poden optar a la convocatòria educadors i mediadors culturals, tant a títol individual o bé agrupats en col·lectius valencians, a través del web www.consorcimuseus.gva.es/convocatorias .

Cercles dóna «un pas més en els programes de mediació i fomenta un apropament dels joves a la creació artística actual des de dins, a través de la seua participació en grups de treball amb un projecte i uns objectius que cal desenvolupar al llarg d'uns quants mesos». Amb Cercles, el programa educatiu del consorci completa el seu objectiu d'arribar a tots els sectors i les edats, fent que la cultura siga accessible i comprensible per a tothom, detalla Pérez Pont.

A més, el director del consorci apunta que en esta ocasió es compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), aprofitant els recursos que ja té en esta matèria la Generalitat. Tanmateix, per dur endavant la iniciativa s'ha comptat amb l'opinió de la comunitat educativa, que ha participat a través de la Conselleria d'Educació i l'Associació Valenciana de Professorat de Dibuix, afegix Pérez Pont.

Per la seua part, el secretari general de l'IVAJ, Jesús Martí, destaca que «la creació i la reflexió sobre la cultura són eines fonamentals per a la construcció del projecte de vida». A més, explica que, amb esta iniciativa, es pretén «oferir nous espais de creixement personal, vinculats al món de l'art, amb la qual cosa es reforça la importància de l'oci educatiu en la formació de la personalitat».

Tres grups de 15 alumnes

El programa se centra en la creació de tres equips, un per territori, d'uns quinze participants cada un, que es reuniran periòdicament al Museu d'Art Contemporani d'Alacant, al Centre del Carme Cultura Contemporània de València i a l'Espai d'Art Contemporani de Castelló. Així, se seleccionaran tres projectes per a desenvolupar les funcions d'activació i mediació amb els participants del programa Cercles entre els mesos de febrer i juliol de 2018. Les sessions de treball podran variar en funció de la dinàmica del grup i les activitats proposades, establint un mínim de seixanta sessions.

La convocatòria busca impulsar l'interés per la creació contemporània actual entre la població juvenil; donar veu i lloc a un col·lectiu que està en ple procés d'evolució i transformació; potenciar les trobades entre joves i creadors per a aprendre de manera conjunta i participativa; i fomentar l'educació artística com a eina d'anàlisi i reflexió. Així mateix, Cercles pretén potenciar l'oci educatiu.

Per a la iniciativa la conselleria establix una dotació econòmica total de 12.000 euros, dividida en tres imports de 4.000 euros per a cada un dels projectes (3.000 euros en concepte d'honoraris per al projecte i 1.000 euros destinats a despeses de material). Un jurat integrat per professionals del sector valorarà les sol·licituds.