«Perquè no imagineu us posaran davant la seua imaginació. Així que vaig a començar per ella». Aquesta frase ix de la boca del narrador del Panfleto para seguir viviendo, una novel·la publicada en 2014 per l´editorial La Oveja Roja. Una frase que interpel·la directament als lectors com a persones que viuen, com el narrador, en una ciutat de l´Espanya a principis dels 2000.

Demà comença a El Cabanyal el curs «El que (ens) està passant. Imaginaris polítics en la narrativa actual», que organitza l´Associació COS i que se celebra en La Col·lectiva, al cor del barri marítim de València.

El curs contarà, al llarg de les 10 sessions de les quals es compon, amb la presència de quatre de les escriptores més destacades del panorama de la narrativa espanyola actual: la guanyadora de l'últim Premi Herralde, Marta Sanz, amb la seua novel·la Faràndula; Elvira Navarro, escriptora i editora en 2015 del segell Cabalol de Troya; Eva Fernández, vinculada també al projecte de Cine sin Autor; i Belén Gopegui, autora de novel·les com El comité de la noche o La conquista del aire.

«El curs pretén ser una invitació a discutir els imaginaris que, com a societat, compartim», assenyala Miguel Ángel Martínez, de l'equip organitzador: «Uns imaginaris socials que actuarien moltes vegades sense que ens adonem i que ens dirien com hem de treballar, com hem de gastar el nostre temps d'oci, com hem de relacionar-nos amb els altres o què significa ser un home o una dona: que ens dirien, en definitiva, com hem de viure. La literatura, en aquest sentit, podria funcionar com un laboratori d'imaginació política, des del qual podríem aconseguir altres solucions a aquests i altres problemes, amb els quals ens topem contínuament en la nostra precària vida quotidiana».

Els organitzadors creuen, precisament, que la literatura és un espai en el qual es posa en joc la imaginació política de cada època i per tant «un lloc des de la qual pot ser qüestionada i, almenys en part, transformada». En aquest sentit, la presència al curs de Belén Gopegui, Eva Fernández, Marta Sanz o Elvira Navarro, autores, a les quals han convidat per a aquest curs, perquè «estan capacitades per oferir-nos eines perquè pensem».

A través de novel·les com El comité de la noche o La lección de anatomía, «llegint-les junts, podrem acostar-nos als canvis que han patit les nostres formes de vida en els últims anys i descobrir, potser, la nostra força per a orientar-los en la direcció adequada. Per a seguir vivint però d´una altra manera. Posant en joc una altra imaginació», asseguren.

El Cabanyal com a símbol

Per això no és casual que COS haja triat la seua seu de la Col·lectiva i El Cabanyal com a espai central d'aquest curs, en tant aquest barri s'ha convertit en el símbol del qual podria ser una nova forma de pensar i habitar la ciutat, tant per part de les institucions com per part dels seus veïns i veïnes. «Ni és casual, tampoc „afegeixen des de l'organització del curs„ que institucions com l´IVAM recolzen i col·laboren en la producció del curs, en el que sembla definir també un nou rumb en les institucions culturals locals».

Elvira Navarro i Eva Fernández realitzaran activitats obertes al públic en la seu d'aquestes institucions durant els mesos d'abril i maig. No solament la poesia, com diria Blas d'Otero, sinó també la narrativa constitueix ací «una arma carregada de futur».