Deu anys porta ja Russafart instal·lat als carrers de la ciutat. La cinquena edició (del 27 al 29 de maig) al barri que li dóna nom es presenta ahir baix el lema Obrando arte, i com a gran novetats arriba acompanyada d´una aplicació la qual servirà de guia de tota la informació de la biennal i un taller on els xiquets podran pintar un microbús.

Este certamen d'art contemporani suposa la trobada dels artistes del barri amb la ciutat per a mostrar el treball creatiu dels dos últims anys, amb el que vol ser un suport a la cultura de la ciutat per tal d´acostar l'art als ciutadans i continuar en la línia de dinamització del barri. El seu coordinador general, Arístides Rosell, deixava caure que el festival no ha comptat amb ajuda econòmica per part de les institucions públiques, en una al·lusió a la polèmica pel suport de l´Administració al recent presentat festival Tercera Setmama. En este sentit, Rosell destacava que les institucions haurien de tenir en compte que el festival s'ha obert a nivell internacional, per comptar amb un intercanvi cultural d'artistes provinents de París o Rio de Janeiro, llocs que tenen un projecte homòleg.

Afegia Rosell que, això si, l'EMT proporcionarà un microbús per a realitzar un taller amb xiquets en el qual, amb la col·laboració de l'artista Hélène Crecent i materials facilitats per l'empresa Pajarita, podran pintar el vehicle. Més novetats: Russafart incorpora, de la mà d'Esam Tecnologia, de la Universitat de València, una aplicació intel·ligent, per a IOS i Android, que ofereix una guia pels diferents itineraris de l'art en el barri i permet accedir a la totalitat de la informació del festival.

Segons el gerent d´Esam, Vicente Llorens, l'objectiu de l'aplicació és «acostar als visitants a l'esdeveniment i als participants en ell». Rebeka Català, cordinadora del certamen, aportava les dimensions d´esta nova edició: la biennal comptarà amb un total de 348 artistes, entre els quals es troben 11 d'intercanvi amb altres països i 42 provinents del màster de producció artística de la facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.

En 104 llocs els artistes podran ensenyar a la societat els espais més «íntims» del barri on aconsegueixen que «la creació d'una obra d'art es faça realitat», apuntava Català. Així mateix, hi haurà 29 espais expositius, 50 estudis i 4 galeries. I més: 7 projectes expositius i, dels 83 comerços del barri que col·laboren econòmicament amb la iniciativa, 14 es convertiran en un espai on poder veure mostres i exposicions.

Pintors, escultors, fotògrafs, videoartistes, creadors urbans i performers participen en esta mostra, que comptarà amb un espai propi d'intercanvi entre artistes emergents i consolidats com Paco Roca, Vicente Talens o Raquel Rodrigo. A més, el festival tindrà també un espai musical que, baix el nom La hora del sofá, acollirà artistes com Sandra Carrasco, Xavi Gómez o Melón Jiménez. Per la seua banda, el catedràtic d'Estètica i Teoria de l'Art de la Universitat de València, Román de la Calle, reiterava la importància del catàleg que s'ha fet de l'esdeveniment com a memòria històrica i cultural.