Leo Giménez fa fàcil el valencià

El lingüista d´alzira recopila en un llibre els seus articles setmanals a levante-emv «en l´escola s´aprén molt, però també recomanaria als nous parlants, valencians i forasters, anar sovint a un trinquet»

24.09.2016 | 03:26
Leo Giménez fa fàcil el valencià
Leo Giménez fa fàcil el valencià

Fa anys que Leo Giménez intenta fer El valencià fàcil, el títol del seu últim llibre, una recopilación dels seus articles setmanals a Levante-EMV. El dimarts es va presentar a València, al Museu Valencià d´Etnologia, on l´autor va resumir els eixos motivadors de les col·laboracions. Leo Giménez és diplomat en Magisteri, en l'especialitat de valencià, i ha cursat el màster en Assessorament Lingüístic de la Universitat de València. És tècnic lingüístic de l'Ajuntament d'Alzira, però està a punt de jubilar-se.

Aclariments i dubtes; reivindicació i difusió del valencià genuí, alhora que suport a les formes comunicatives, tant tradicionals com modernes admeses per l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). A més d´alertar contra les interferències i calcs innecessaris; contra les traduccions automàtiques sense revisar; sense oblidar la crítica a diferents aspectes de la normativa.

Leo Giménez considera que cal una reforma de molts aspectes normatius, que facen assimilable el valencià escrit i el dels registres formals. «Les innecessàries dificultats fan que la majoria d´estudiants, després del batxillerat, isquen amb una formació defectuosa, i amb poc domini de la normativa. No fallen els estudiants, falla el model normatiu. Això es veu clarament en els resultats dels exàmmens de la Junta Qualificadora», sosté.

Ple d´acadèmics de l´AVL
A la presentació de El valencià és fàcil van assistir el president de l´AVL, Ramon Ferrer, i els acadèmics Artur Ahuir, Eduard Mira, Àngel Calpe, Honorat Ros i Abelard Saragossà, a més d´Immaculada Cerdà, que va fer de presentadora del llibre.

Entre el públic també estaven el secretari de l´AVL, Agustí Colomer i el filòleg i cantant Lluís Fornés, el Sifoner, a més de Manel Pérez Saldanya, catedràtic de Filologia i exmembre de l´AVL; Voro López Verdejo, filòleg de la secció de Llengua de la RACV, i Josep Puchades, secretari de Lo Rat Penat. També va assistir Manolo Mata, síndic-portaveu del Grup Socialista de les Corts Valencianes.

Giménez també es va referir, davant de les diferents, i fins i tot, sensibilitats oposades respecte a la normativa i filiació del valencià, presents en l´acte. «Els que estem ací som tots de la mateixa penya, la dels que volem que el valencià siga llengua de present i de futur, i que els nostres rebesnéts i rebesnétes continuen parlant-la com a primera llengua, escrivint-la i conreant-la en tots els àmbits de la vida, i sobretot transmetent-la als seus fills i néts. I hem de llevar importància a les discrepàncies que tinguem o pugam tindre».

Va expressar la necessitat de difondre i establir en l´ensenyament, en l´administració i en els mitjans de comunicación el model lingüístic que s´inferix de les admissions normatives i del corpus lingüístic normatiu de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua i, d´acord amb l´Institut d´Estudis Catalans, caminar cap a un model general d´estàndards autònoms, com, de fet, ocorre amb el castellà i els diferents models hispanoamericans.
També va insistir a divulgar el llenguatge col·loquial com a millor forma d´assimilar la llengua i fer nous parlants, tant autòctons com forasters. «En l´escola s´aprén molt, però també recomanaria als nous parlants, valencians i forasters, anar sovint a un trinquet», va dir.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine