L´empresari Juan José Castellano Comenge ha auspiciat la creació de la Fundació Juan José Castellano Comenge de la Comunitat Valenciana amb l´objectiu de contribuir amb la societat en dos vessants: la cultural i la social.

Així, la Fundació té dues finalitats bàsiques. La primera és «la realització de forma directa o concertada de programes per a la promoció i el foment de pintors emergents valencians, així com la creació d´una col·lecció d´art de pintors nascuts en l´autonomia». El segon, «l´assistència i inclusió social i activitats de caràcter cívic que busquen l´atenció integral de les persones que per raó d´una malaltia, condicions econòmiques o per qualsevol altra circumstància, pateixen marginació social».

El president i fundador de la Fundació, Juan José Castellano, explica que «amb estos dos enfoques perseguim millorar la societat de la nostra autonomia. És necessari descobrir i donar suport als nous talents, ja que així contribuïm a crear riquesa, inicialment cultural, però també econòmica. A més d´esta línia de detecció i desenvolupament de l´art, la Fundació ha de mantenir una altra més directa d´acció social, ja que malauradament continua sent necessari ajudar a persones que estan al voltant i es troben marginades per causes econòmiques, de malalties o de circumstàncies com poden ser catàstrofes naturals o actes terroristes o violents».

D´esta forma, en el vessant cultural, la Fundació estudiarà iniciatives com la concessió de beques o ajudes a estudiants de Belles Arts, la realització d´exposicions d´obres de pintors novells o la promoció de jornades i congressos sobre la matèria. Inicialment, la primera actuació de la Fundació serà la creació del Premi Anual de Pintura Mª Isabel Comenge, destinat a pintors novells valencians, que tindrà una dotació aproximada de 22.000 euros. Es tracta per tant del guardó més gran de la Comunitat Valenciana i un dels principals en l´àmbit nacional.

Al costat de Castellano impulsen la Fundació nou patrons més, José Barber Rubio, Encarna Folgado Tárrega, Elena Gandía Guijarro, Javier García del Moral Betzen, Luis Herrero Aparicio, María Dolores Sancho Cerdá, Lorenzo Valero Rubio, Enrique Vázquez Alcover y Mª Paz Zúnica Ramajo.

L´entitat neix amb un patrimoni de més de huit milions d´euros, entre aportacions dineràries i no dineràries.