El proper dimarts, 21 de març, se celebra internacionalment el Dia Mundial de la Poesia, una jornada instaurada per la Unesco en 1999 que pretén homenatjar aquest gènere literari. Arreu del món s´organitzen actes poètics, lectures i recitals per a celebrar aquesta cita anual, així com homenatges a poetes il·lustres o personatges que han mantingut viva la flama de la poesia. La Fundació Bromera se suma a aquesta fita per a defensar la importància i la vigència d´aquest gènere, amb alguns consells i recomanacions literàries per a encomanar el gust per la lectura a partir dels versos.

Els versos ixen al carrer

El Dia de la Poesia té com a propòsit promoure l´ensenyament d´aquest gènere, fomentar la tradició oral dels recitals poètics i donar suport als poetes i les editorials que els promouen. L´objectiu és demostrar que la poesia no és una forma antiquada d´art, sinó una via d´expressió que permet transmetre valors i sentiments, així com establir un diàleg amb la resta de manifestacions artístiques com la dansa, la música, el teatre o la pintura.

Per això, el 21 de març, els poetes ixen al carrer i als parcs, on reciten versos clàssics, moderns o, fins i tot, algun d´improvisat. En algunes ciutats, s´organitzen concerts i vetlades poètiques, i moltes institucions culturals homenatgen cada any un poeta o programen un calendari d´activitats al voltant d´aquesta jornada en què conviden tots els versificadors, tant aficionats com professionals, a participar-hi.

Poemes per als infants

Des de ben menuts, els xiquets i les xiquetes gaudeixen amb la musicalitat, el ritme i els jocs de paraules, és a dir, amb la poesia. Les cançons de bressol, els jocs de falda, els ballmanetes... Aquestes activitats són el seu primer contacte amb els versos i les paraules rimades i, a més, constitueixen una manera fàcil i divertida d´aprendre i desenvolupar-se. Gràcies a la literatura de tradició oral, descobreixen el caire lúdic de les paraules.

Així, a mesura que els infants creixen, és aconsellable seguir treballant la poesia per a donar continuïtat a aquest primer contacte amb el gènere. És important practicar el joc amb les paraules perquè els menuts es familiaritzen amb la llengua i amb les emocions que poden expressar a través d´aquesta. Perquè, quan els ensenyem poemes i els recitem amb ells, els mostrem també una manera d´entendre la vida i de donar forma als seus somnis i sentiments.