El Castell d'Alaquàs acull des d´esta setmana una mostra conjunta de 70 panells que mostren la varietat, la riquesa i l'espectacularitat de les manifestacions patrimonials valencianes i de les nostres festes a través de textos explicatius, mapes i material gràfic cedit pels diferents ajuntaments, institucions i associacions del territori valencià. Els panells romandran exposats a Alaquàs fins al 14 de juliol i després la mostra es dividirà en dues exposicions: ´Les Festes Tradicionals del Territori Valencià´ i ´El patrimoni Cultural Valencià´. Ambdues col·leccions recorreran les comarques valencianes amb l'objectiu d'acostar als ciutadans i ciutadanes el patrimoni festiu i cultural del que gaudeix la societat valenciana. En concret, la mostra sobre les festes tradicionals s'exposarà a Requena, Ontinyent, Gandia, Benetússer, Bunyol, Algemesí, Canals, Paterna, l'Eliana, Bétera i València.

Una iniciativa conjunta

La iniciativa naix del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València i es materialitz gràcies al patrocini de Caixa Popular i la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria de Educació. Les exposicions són fruit del treball conjunt i la col·laboració de diversos ajuntaments valencians i tenen com a objectiu acostar als ciutadans i ciutadanes el patrimoni festiu, així com a la riquesa històric-cultural i el patrimoni audiovisual, natural, cultural, musical, artístic del nostre territori. A l'acte d'inauguració van assistir el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; l'alcaldessa d'Alaquàs, Elvira García; i el president de Caixa Popular, Benet Delcán.

Pel que fa als textos que acompanyen els panells, el vicerector va explica que els relatius a les festes tradicionals han sigut elaborats per l'equip tècnic de la Unitat de Suport del Vicerectorat a partir dels 4 volums de la publicació «Calendari de Festes de la Comunitat Valenciana», un projecte dirigit per Antonio Ariño i Vicente L. Salavert (Universitat de València). D'altra banda, els textos de l'exposició «El patrimoni Cultural Valencià» han sigut redactats per més d'una vintena d'especialistes de la UV en disciplines com la història, l'arqueologia, la sociologia, la geografia i l'art.