E

ixa és una pregunta que els adults ens fem de tant en tant. Cadascú sol donar una resposta que, subjectivitats a banda, sol reflectir el que ocorre en cada cas pel que fa a qui dirigix la circulació de la llar familiar.

El que resulta evident és que les respostes són molt variades i diferents, però que ningó sol admetre que ell és l'amo. Es parla en uns casos dels fills com a dominadors, en unes altres ocasions es diu que "la meua dona és qui mana a casa", alguna dona, moltes d'elles, afirma que "en casa es fa allò que diu el meu home" i, fins i tot, s'assenyala als iaios com a dominadors de l'escena, ja que, segons es diu, estan acostumats a manar.

Potser tots tenen raó. Potser, i és allí, que en cada casa ocorre una cosa diferent a una altra, però una cosa és evident en la societat moderna des que existix la televisió, o millor des que hi ha diverses cadenes. La televisió ha influït en el canvi de valors i costums de la nostra societat d'una manera impressionant. N'estic convençut que en cada casa mana aquell que domina el comandament televisiu. Aquell membre de la família que decidix el programa que cal posar és qui té un major domini de la situació, i això no sols pel que fa estrictament a la decisió de veure un programa o un altre.

Això és sols un símptoma, un indicador. La realitat més profunda és que té un domini també sobre uns altres aspectes i, probablement, sobre tot allò que gira al voltant de l'esfera familiar, sobre tot allò que significa orientar el camí de la família. Algú pot pensar que estic exagerant molt i que també existix un model de repartiment de papers en el marc de les famílies.

Ho accepte, però a l'hora de la veritat, quan s'està en situació de descansar i poder veure un programa o un altre, generalment, amb polèmica inclosa, sol ser la mateixa persona qui pren la decisió definitiva i això no és gratuït.