?

La Federació Llull, integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Òmnium Cultural de Catalunya (OCC) i Obra Cultural Balear (OCB) ha organitzat demà, dissabte 1 d'octubre, un acte a Vinaròs per commemorar el 300 aniversari de la Guerra de Successió. L'octubre de 1710, les tropes austracistes van entrar a la ciutat del Baix Maestrat per a tornar el poder de Carles III i restablir els Furs i les lleis anteriors a la Nova Planta. Fins eixe moment, les terres valencianes estaven ocupades pel exèrcit de Felip V després de guanyar la Batalla d'Almansa.

Una campanya des de fa cinc anys

La Federació Llull ha creat "1705-15/2005-15: 300 anys caminant cap al futur", una iniciativa plena d'activitats que cada any té un acte central a la Comunitat Valenciana, Catalunya o les Illes Balears per a commemorar la Guerra de Successió. La Federació pretén que aquesta celebració tinga un caràcter positiu i amb una visió de futur per tal que la commemoració històrica es convertisca en un estimulant per a treballar pel futur de la llengua i la cultura que comparteixen els tres territoris a més de ser un motiu de trobada d'associacions de la Comunitat Valenciana, Catalunya i les Illes.

Per a demà s'han preparat diversos actes a Vinaròs. A les 11del matí la plaça del Mercat serà el punt de trobada dels socis i simpatitzants de les tres associacions per a fer una visita guiada per la població. A les 12, tindrà lloc l'acte commemoratiu dels 300 anys de la recuperació de Vinaròs amb les intervencions de l'historiador Xavier Palomo, els presidents d'Acció Cultural, Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear i l'alcalde de Vinaròs Jordi Romeu. Actuarà el grup de música de cambra Piacere.

Després d'un dinar de germanor, a les 17 hores està previst un cercavila amb les gegants de Vinaròs i Benicarló i l'Esbart Dansaire de la Ràpita a l'avinguda de l'Atlàntic.

A les 18 hores, la plaá de l'Ajuntament serà l'escenari de l'arribada de la Flama del Correllengua i la lectura del manifest amb una trobada de dolçainers i tabaleters.