?

El que va començar com una trobada d'amics, impulsada pels escriptors Francesc Mompó i Ramon Guillem, s'ha convertit en un vertader esdeveniment cultural i literari. Dissabte es van reunir a Xàtiva una trentena d'escriptors en català per fer un homenatge a la cassola al forn. Es tractava de degustar el plat típic de la capital de la Costera aportant una composició literària sobre el mateix. No era el primer any que es devenia tan interessant proposta ja que l'any passat els protagonistes van ser els bolets, amb Otos com enclavament literari, i a 2009 les anguiles, amb el port de Catarroja i l'Albufera com a testimonis d'excepció.

Enguany tocava Xàtiva i el seu arròs al forn. Poemes, relats, dietaris, combois i facècies diverses van prendre com a referent este plat típic i els seus ingredients. No va faltar el mític poema d'Ausiàs March Veles e vents an mos desigs complir que ja feia referència a la manera de cuinar este menjar al segle XV: "bullirà el mar com la cassola en forn". Tampoc van deixar de ser citats l'arròs, els cigrons o els alls, eixe ingredient que casa tant bé en tota la gastronomia valenciana.

Entre els literats que van acudir a la cita al restaurant Ca l'abuela de Xàtiva es trobaven M. Carme Arnau, Joaquima Barba, Josep Albinyana, Joan Torró, Fede Cortés, Carles Pastor, Berna Blanch, Jordi Pijoan, Ivan Carbonell, Paco Collado, Toni Teruel, Joan Olivares, Núria Cadenes, Manel Alonso, Toni Prats, Núria Sendra, Àngel Cano, Lluís Alpera, Manel Joan i Arinyó, Francesc Arnau, Vicent Penya, Lluís Roda, M. Carmen Sáez, Eusebi Morales, Isabel Robles, Jaume Pérez Montaner, Ramon Guillem, Toni Martínez, Xavi Aliaga, Toni Cucarella, Mercè Climent i Francesc Mompó.

Tots ells, poetes, experts en prosa, lletraferits i provocadors professionals, amb un únic compromís, homenatjar un plat típic valencià. Les composicions recitades després de la fartada seran publicades al blog "Uendos, Greixets i Maremortes" de l'autor de l'Olleria afincat a Burjassot Francesc Mompó. Qui sap si algun dia esta i les demés trobades literàries acaben en un llibre que tothom puga tastar i assaborir en paper, com ho feia March.

Però tot no va ser menjar i llegir en la trobada xativina. En homenatge al pseudònim que se li dona a la cassola al forn a moltes comarques valencianes, arròs passejat, els literats van fer una visita per la capital de la Costera tot recordant la vasta historia de la ciutat. Toni Cucarella i Toni Martínez, escriptors i militants, van exercir d'amfitrions afegint a la rodà les anècdotes dels qui s'han criat en terra socarrada. La massa gris de la trobada ja estudia quin serà el plat o ingredient a literar l'any que ve. La costa i els animals de la mar podrien ser una bona opció.