La classé de 6é de Primària del Col·legi Municipal Fernando de los Ríos de València és la guanyadora de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears de l´edició 2017-18 de «Valores de futuro», el programa d´Educació financera de BBVA. Es tracta d´un reconeixement al treball intens de 26 alumnes que des del curs passat, i amb el suport de la seua tutora Ana Llorens, han creat de zero una cooperativa escolar.

En dos cursos, els escolars han estalviat més de 2.000 euros, que han aconseguit a través de diverses accions (com mercats de productes artesans i de segona mà, rifes, activitats culturals...) que entre totes i tots decidiren invertir en donacions a dues ONG i en excursions, explica l´alumne Héctor Martínez. Ara, a més, han rebut un txec de BBVA per valor de 2.000 euros, que servirà per a pagar el viatge de fi de curs que realitzaran la pròxima setmana.

El lema del BBVA és «Creando oportunidades» i Alberto Cano, el director de zona de València centre, apunta que fan diverses actuacions per a fer realitat esta idea «però cap d´elles la reflexa tan bé com les de l´àmbit educatiu, en el qual estem molt presents amb iniciatives com 'Valores de futuro', dirigides a Primària i Secundària». «És una manera de crear oportunitats i de tindre clients més informats i que prenguen millors decisions», precisa. Només a la província de València han participat este curs 346 centres i 88.912 alumnes, un total de 5.054 i 1.272.686 respectivament en tota Espanya.

Economia solidària

La cooperativa «Tot(e)s a una» del CM Fernando de los Ríos va nàixer en 2016-17, a través d´una iniciativa de l´Ajuntament de València que animava a crear cooperatives escolars, recorda el xiquet Pablo Gómez. La tutora detalla que una de les exigències era fomentar «una economia solidària, per això tots els serveis i els productes havien de respectar el medi ambient». Així i a poc a poc, l´alumnat es va introduir en el món de l´Educació financera i aprengué a gestionar estalvis, ingressos, despeses...

Per a ampliar estos coneixements, el curs següent van decidir apuntar-se a «Valores de futuro» que, a més de ser un concurs, oferix formació, tallers i sessions als centres de la mà de treballadors de l´entitat bancària que s´oferixen voluntàriament. «És una manera de vore la part teòrica i és molt important que vinga algú de l´exterior, perquè per a l´alumnat té un altre valor i és un reforç», assegura la mestra. Al Fernando de los Ríos han rebut l´ajuda de Mari Carmen Nebot i Javier Herranz, un dels 24 treballadors de BBVA en la província de València que durant algunes sessions han canviat la sucursal bancària per l'aula.

«Sempre ens posem abans en contacte amb el centre per saber en què tenen més interés. En este cas vam fer tres sessions: en la primera els parlàrem de l´estalvi, la segona fou una classe més pràctica amb un joc en què han de demostrar la seua responsabilitat gestionant una quantitat de diners, i la tercera és la de consum responsable», detalla Nebot.

Per a Javier Herranz, el de 6é és «un grup molt gratificant, que ha participat molt i treballa en equip amb unitat enfront d´un objectiu comú que és sorprenent», destaca. A més, Nebot explica que tenen «plantejaments d´adults i han fet coses que algunes persones no han fet a la seua vida, com saber organitzar-se».

La tutora reconeix que ha sigut «un repte» en què «s´ha compromés molta gent, inclosos un gran nombre de pares i mares». «Ha sigut un projecte que ha requerit molt d´esforç i que ha entusiasmat. Guanyar ha sigut un extraordinari colofó i tot el que han viscut colze a colze ha generat una cohesió de grup impressionant i una solidaritat entre l´alumnat poc freqüent», assegura.

L'alumna Alejandra Cuberes exposa que 300 euros es donaren a les ONG Proactiva Open Arms i a la Societat Valenciana Protectora d´Animals i Plantes (SVPAP) i els seus companys Eric Ramírez i María Fos que altra part fou per a pagar una excursió que va consistir a passar una nit al Museu d´Història de València. Ara, amb la part restant dels diners que recaptaren i el txec de BBVA la pròxima setmana passaran quatre dies fent activitats a San Antonio de Benagéber, detalla Alba Portolés.

«Valores de futuro» és una iniciativa que entrà a les escoles per primera vegada en 2009. Des d´aleshores, 3.500 treballadors de BBVA han impartit 11.749 sessions en 330.260 classes de 5.054 escoles de tota Espanya, en les quals estudien quasi 8 milions d´alumnes. Per a Ana Llorens «unir el món bancari amb l´educatiu és una tasca encomiable i un pas endavant per a canviar la societat».