Hui serà retornada al mar des de la platja de la Petxina d'Orpesa de Castelló la tortuga Donosti, un exemplar juvenil de Caretta caretta o tortuga comuna, que acaba així un llarg i complex procés de recuperació. Donosti fou rescatada fa quatre anys en aigües de la costa basca i en la seua recuperació han participat nombrosos especialistes de diferents centres conservacionistes de les ribes de l'Atlàntic i l´Arca del Mar de l´Oceanogràfic.

Donosti va ser recollida pel Servei de Guardacostess en Bermeo (Biscaia) en abril de 2014 i, ferida, fou traslladada al centre de recuperació de Fauna Silvestre. L'animal pesava 2,4 kg i presentava una ferida necrosada en l'aleta davantera esquerra, produïda per arrossegament amb una xarxa de pesca.

Malgrat el tractament, es detecta a l´aleta un abscés amb líquid purulent (pus), per la qual cosa els responsables del centre decidixen amputar l'aleta un mes després, i que la millor destinació per a l´animal serà la vida a un medi controlat en condicions dignes.

Al desembre de 2014, amb 3,8 kg, la tortuga és cedida a l´Aquarium de Sant Sebastià per a la seua recuperació i exposició a l'Oceanario, com a referent d'Educació Ambiental. Però abans, els tècnics la reeduquen perquè recupere la seua capacitat de natació i agafe més força. A més, valoren la possibilitat d'implantar-li una pròtesi elaborada amb una impressora 3D, però com que el monyó és molt menut, es desestima la idea.

Després d'un període d'adaptació, Donisti és traslladada a l´Oceanario, d'1,5 milions de litres i al costat de 40 espècies, on arriba als 11 kg i passa més de dos anys en els quals la visiten més de 600.000 persones, unes 80.000 d´elles xiquets.

Gràcies a l'excel·lent relació amb l´Oceanogràfic, que és un referent en recuperació de tortugues en el Mediterrani; després de documentar soltes exitoses de tortugues amputades; i d'acord amb el centre de recuperació de Gorliz, l´Aquarium decidix traslladar-la a València per a la seua futura posada en llibertat.

Estada a València

El passat mes d´octubre, Donosti va arribar a l´Oceanogràfic de València i va ingressar en l´Àrea de Conservació i Recuperació del Mar de la fundació. Amb 17 kg, la informació subministrada per un biosensor que se li va instal·lar per estudiar-la indica que ja està preparada per eixir de nou al mar. S´ha decidit que la millor opció és el Mediterrani i no la costa basca, a causa de la seua discapacitat física i perquè tindrà més possibilitats de supervivència i fins i tot podria trobar-se amb altres exemplars i reproduir-se.

La tortuga serà retornada hui a la platja La Petxina d'Orpesa, escollida com un gest simpàtic que recorda la platja basca d´idèntic nom i la ciutat on la tortuga va estar dos anys.