La Conselleria de Vertebració del Territori i la d´Educació han presentat una iniciativa transversal per celebrar la Setmana Europea de la Mobilitat, que té lloc des del diumenge passat fins al pròxim dissabte. «Hem involucrat la mobilitat sostenible, el transport públic i les campanyes que desenvolupem a l´àmbit educatiu perquè creiem que és fonamental conscienciar des de menuts la necessitat d´utilitzar el transport públic o moure´s sense cotxe», explica María José Salvador, consellera de Vertebració del Territori.

En una visita a les instal·lacions de Metrovalencia amb alumnat de Secundària de l´IES Lluís Vives de València, Salvador i el conseller d´Educació, Vicent Marzà, donaren a conéixer la iniciativa #HuiDescansaElCotxe, i intercanviaren amb els estudiants i els seus professors, idees i propostes per tal de conscienciar la societat dels beneficis de la mobilitat sostenible.

Per a Marzà, esta campanya de conscienciació i debat amb els joves i adolescents és «imprescindible, per això cada any des d´Educació ens encarreguem de difondre-la en tots els centres educatius valencians perquè alumnat, professorat i famílies s´impliquen en el projecte».

Concurs a Instagram

La Generalitat ha posat en marxa una campanya dirigida a més de 200.000 joves estudiants d´Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i FP perquè reflexionen a les aules i a les seues cases sobre la necessitat de canviar i millorar els hàbits de mobilitat, a més d´un concurs.

Els estudiants matriculats en el curs 2018-19 en centres docents de la Comunitat Valenciana de Secundària, Batxillerat i Formació Professional poden participar-hi, a través del seu perfil de la xarxa social Instagram. En mode públic i amb l´etiqueta #HuiDescansaElCotxe, han de compartir una imatge en què apareguen al costat d´un conductor familiar o conegut que faça el gest de deixar les claus del cotxe a casa i especifiquen en la publicació a quin curs, centre educatiu i localitat pertanyen.

Segons Salvador, «l´objectiu és que els joves d´entre 14 i 18 anys puguen obrir un debat amb els seus professors i familiars emmarcat en la Setmana Europea de la Mobilitat». «Amb esta proposta busquem potenciar la reflexió en el cercle familiar o més proper dels joves per a veure com ens movem i què podem fer per a canviar estos hàbits poc sostenibles», afegix la consellera.

Per la seua banda, el conseller Vicent Marzà afegix que «l´aposta pel transport sostenible, junt amb mesures educatives de seguretat viària, es treballen, a més, durant tot el curs en les escoles i els instituts mitjançant materials pedagògics, projectes d´innovació relacionats amb estes temàtiques, la formació del professorat, la promoció del ´Camí escolar segur´ o el foment de la mobilitat segura amb bicicleta».

Dins de la Setmana europea de la mobilitat, el pròxim divendres, dia 22 es celebra el Dia europeu sense cotxes i, un any més, la Generalitat vol impulsar i fomentar l´ús del transport públic. Per això, eixe dia desplaçar-se amb Metrovalencia, TRAM d´Alacant i TRAM de Castelló serà gratuït.