El Complex Esportiu-Cultural La Petxina de València va acollir el passat cap de setmana la XV Trobada d´Intercanvi d´Experiències en Educació Física, organitzada per la Conselleria d´Educació, a través el Cefire específic artisticoexpressiu i amb la col·laboració de l´Ajuntament de València.

Així, el Cefire d´este àmbit recuperà esta jornada que no es celebrava des de fa quatre anys, amb un model totalment actualitzat que s´allunya del congrés a l´ús apostant per activitats fetes per professorat i per a professorat. Així, el programa de la trobada -a la qual va assistir el conseller d´Educació i Esport, Vicent Marzà-, se centrà en la posada en comú d´experiències docents. En este sentit, hi hagué fins a 20 comunicacions d´experiències reals a l´aula i set tallers pràctics.

El conseller Marzà destaca que «l´activitat física, el joc i l´esport són espais privilegiats per a la socialització, l´aprenentatge de valors, el treball en equip, l´educació de l´emocionalitat, el desenvolupament de la creativitat i l´autoconeixement». A més, també afegix que l´Educació Física «és una àrea excel·lent per a la innovació educativa: trenca l´espai típicament escolar, possibilita altres formes d´organització, facilita la redefinició de les relacions de poder entre professorat i alumnat». Tanmateix, «incorpora allò lúdic com un aspecte curricular essencial, com a contingut i com a metodologia», destaca.

Estes jornades servixen de ferramenta per al desenvolupament professional del professorat de l´àrea i assistiren vora 400 inscrits. La trobada tingué una vessant fonamentalment pràctica i l´objectiu era posar en relleu la innovació i la transformació en l´àmbit de l´Educació Física en edat escolar.

Més Cepafe en 2018-19

Marzà destaca que per a este Govern, «la promoció de l´esport i l´activitat física ha sigut i és un objectiu irrenunciable. Entre d´altres, tenim la voluntat de promoure esports diferents dels majoritaris als centres educatius i per això vam crear el programa ´Esport a l´escola´, en què participen 16 federacions de diferents disciplines esportives. A més, hem donat facilitats als centres que volen anar més enllà i dedicar una hora més a la setmana a l´Educació Física».

Per això, en les comunicacions de les jornades, des de l´àrea d´Esport de la Generalitat s´exposà l´experiència «Cepafe. Projectes d´esport, activitat física i salut en l´àmbit escolar», una mostra de l´objectiu d´implantar i desenvolupar programes d´esport, activitat física i salut com a garantia per a la formació integral dels joves.

Este curs, la conselleria ha donat un fort impuls als Centres educatius promotors de l´activitat física i l´esport (Cepafe), ja que s´ha passat de 141 centres el curs 2014-15 a 242 centres educatius el 2018-19. A més, estes dades es traduïxen en un increment pressupostari del 447 % per a projectes, i s´ha passat de 105.000 euros en el pressupost de 2015 a 470.000 euros en el de 2018.

Els professors Tristán González, Jorge Palomares i Vanessa Trillo foren els encarregats de desenvolupar la ponència inaugural amb el títol «MarvEF: equip de superherois». També va participar la professora canària Lucía Quintero, guanyadora del Premi Educa 2018, que va parlar de «Ludificar i expandir l´educació física amb les TIC».