Escola d´Ampa d´Alimentació Sostenible. Així és com es diu esta iniciativa impulsada per l´organització Justícia Alimentària de València i que acaba de començar nova edició per este curs 2018-19. A l´Estat espanyol, cada any moren 90.000 persones per malalties relacionades amb l´alimentació insana, per açò és fonamental sensibilitzar a les famílies sobre la necessitat de dur a terme una alimentació saludable i sostenible i que açò es trasllade també als menús escolars.

Este projecte es va iniciar el curs passat, en col·laboració amb la Confederació d´Associacions de Mares i Pares d´Alumnes (Ampa) autonòmica Gonzalo Anaya i FampaValència, una de les tres federacions provincials d´esta organització majoritària a l´escola pública.

Compartir, debatre i reflexionar

Fins al moment, la resposta de les famílies i de la comunitat educativa ha sigut un èxit i ha resolt, en els 35 centres on ja s´ha dut a terme, la necessitat d´estar format i informat sobre un dels pilars bàsics de la infància: l´alimentació. En este curs s´incorporaran noves escoles de formació i calfaran motors per a compartir, debatre i reflexionar sobre qui ens alimenta i sobre la necessitat d´introduir canvis cap al consum d´aliments sostenibles i saludables en els menjadors escolars.

Marta Ribó Herrero, coordinadora de la delegació de València de Justícia Alimentària i impulsora del projecte, subratlla que l´objectiu és «sembrar una llavor perquè les famílies posen l´alimentació en el centre de les seues vides». En l´escola de formació, les Ampa treballaran les conseqüències del model alimentari actual tant a nivell individual com el que pot suposar la compra pública alimentària de tota la comunitat educativa a tots els nivells: social, econòmic i ambiental.

«Empoderar a les famílies»

«Cerquem promoure el debat, el pensament crític, la reflexió i que es proposen alternatives de forma participada per a treballar l´alimentació escolar i tractar d´empoderar a les Ampa en tot el relacionat amb este tema». Així ho explica la seua impulsora, qui destaca que, a més, és important reflexionar en el si de la comunitat educativa sobre la implicació que té el nostre model de consum sobre la salut i el territori.

Sobre l´alimentació dels menjadors escolars, més enllà de conscienciar de la necessitat de conèixer el tipus de producte que s´ofereix, com s´elabora o qui ho gestiona; s´impulsaran iniciatives per a desenvolupar canvis reals en els menús dels centres. Per a aconseguir-ho, es realitzarà una anàlisi del menú escolar i s´establiran propostes de millora perquè en la seua elaboració es tinguen en compte criteris de sostenibilitat social, ambiental i de salut i no sol criteris econòmics. No obstant açò, un dels reptes més importants serà promoure un espai de diàleg entre Ampa equips directius dels centres i empreses gestores de menjador per a portar estes propostes a la pràctica.