La Conselleria d'Educació i Cultura celebra el pròxim cap de setmana (27 i 28 d'octubre) «L'Artèria», el I Congrés d'Àmbit Artisticoexpressiu CTEM, que tindrà lloc a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. La trobada ha sigut organitzada pel Cefire Artisticoexpressiu amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Castelló.

Este congrés forma part del Pla 2018 per a la participació i la formació del professorat valencià, integrat per nou congressos, a través dels diversos Cefire (Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius) de què disposa la conselleria, que començaren a desenvolupar-se el passat més de maig finalitzaran al novembre.

El I Congrés d'Àmbit Artisticoexpressiu té l'objectiu, en primer lloc, de posar en valor les Arts Plàstiques, l'Audiovisual, la Música, les Arts Escèniques i l'Educació Física com a àrees indispensables per a la formació de persones lliures, crítiques, responsables i felices.

En segon lloc, es vol promoure l'actualització científica, metodològica i didàctica del professorat, atenent projectes educatius artisticoexpressius i línies metodològiques innovadores.

En tercer lloc, el congrés serà un espai per a la reflexió i la reivindicació de les arts com a eix fonamental de l'educació al llarg de totes les etapes.

I finalment, l'objectiu últim serà fer visibles i compartir les bones pràctiques educatives i divulgar experiències i recerques que fomenten la participació activa i col·laborativa de l'alumnat a través d?activitats artístiques i expressives.

Per a aconseguir tot açò, el congrés s'articularà al voltant de tres blocs: reptes, estratègies i aliances, i tindrà un format atractiu i inspirador amb les arts i l?expressió física com a fil conductor.

Programa del congrés

El congrés obrirà les portes amb la taula redona «Art i educació: Existeix una possibilitat, per menuda que siga, de salvar-ho?», moderada per Juan Francisco Fandos, director del departament de Didàctica de l'Espai d'Art Contemporani de Castelló. Es reflexionarà sobre la conciliació de l'educació i les pràctiques artístiques, les possibles sinergies i el treball dels processos creatius als centres educatius.

Hi intervindran Paloma Palau, professora titular i secretaria del Departament d'Educació i Didàctiques Específiques de la Universitat Jaume I; Dídac Botella, mestre d'Educació Física i d'Anglés, llicenciat en pedagogia i Màster en Didàctiques Específiques per la Universitat de València; Josep Arbiol, director de la MICE, Mostra Internacional de Cinema Educatiu; i Julián Rodríguez Bozz, pedagog, poeta, músic i improvisador i director de Mundo Aladuría.

El programa continuarà amb la ponència «Espais d'aprenentatge, espais de creativitat», a càrrec de Siro López, artista, formador i especialista en creativitat, espais educatius i comunicació. S'abordarà com desenvolupar espais que prioritzen la creativitat, la comunicació, l'encontre i la salut en les distintes etapes educatives.

Després es realitzaran una sèrie de tallers interdisciplinaris per a incentivar l'expressió artística a l'aula. Els tallers seran: «Darrer del tamís (la dansa de les ombres)» amb l'estudi gràfic Milimbo; «Aprenentatges formatius: arts en vius i educació» amb el col·lectiu Arte Facto; «Teatre i expressió corporal» de la mà de Dídac Botella; «Cinema i coreografia: laboratori d'experimentació amb el cos i la càmera» de Rafa Arnal; «Basket Beat» a càrrec de José Martia Aragay Borràs, «Aladuría y canto improvisado» de Julián Rodríguez Bozzo; i «To beat or not to beat» de Cristina Ases Alborch, La Cris.

La primera jornada conclourà amb la mostra de «L'escola canta», un projecte educatiu de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Castelló amb la col·laboració del Servei d'Educació Plurilingüe de la conselleria, que cerca de donar a conèixer la tradició cultural amb la unió de la llengua i la música; millorar la competència lingüística del valencià i fomentar una sensibilitat positiva i una convivència pacífica entre diferents cultures.

La segona jornada obrirà amb un diàleg sobre les línies de treball interdisciplinar entre les àrees de Música i plàstica, centrant-se en en el cas «Ombres sonores i projectes interdisciplinaris del Mus&Art Lab», a càrrec de Noemy Berbel Gómez i Maria Magdalena Jaume Adrover, professores de la Universitat de les Illes Balears i membres del Grup de Recerca en Art i Educació de la mateixa universitat.

El congrés continuarà amb una activitat de «Soundpainting» de la mà de Ricardo Gassent, un dels «soundpainters» més importants del món i impulsor d?este llenguatge a l'estat espanyol. Es tracta d'un llenguatge universal de senyes per la composició visual, el qual és interpretat per músics, actors, ballarins i artistes visuals i que té un gran potencial com a eina pedagògica per al desenvolupament de la creativitat.

L'ùltima ponència programada serà «Neopsicologia de l'art: de la neuroestètica a l'artteràpia» amb Raúl Espert, professor titular del departament de psicobiologia de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València.