La lluita per la inclusió de Col·legi d'Educació Especial Sant Cristòfol de Sagunt ha deixat de ser un somni de pocs per esdevenir una realitat. Un projecte pioner a la Comunitat Valenciana de la mà de la inclusió i impulsat per dos centres compromesos en l'educació de qualitat per a totes i tots. La mirada nítida de dos coordinadors com Xavi Martínez des del CEE Sant Cristòfol i Joan Garcia de l'IES Jaume I ha facilitat l'impuls d'una aula compartida que naix després de celebrar, durant anys i de forma puntual, trobades esportives i jornades de danses del món.

La importància de compartir espais, la força que atorga un pati amb persones diferents, el diàleg igualitari en un passadís plural o la riquesa que atorga viure l'adolescència des de la diversitat són fonaments d'una iniciativa que des de 2016-17 viuen a l'IES Jaume I. «Amb este projecte, ambdós centres intentem donar la millor resposta educativa necessària al nostre alumnat en un entorn normalitzat.

La possibilitat de compartir espai físic amb l'alumnat de l'institut; a més de viure conjuntament determinades classes, activitats, excursions i altres moments dintre del seu horari setmanal és, sense cap dubte, un enriquiment curricular, social i sobretot emocional», explica la tutora de l'aula de 3r D, Marisa Sanchis.

En esta línia, tant els equips docents de referència com l'alumnat viuen el projecte d'aula compartida com una oportunitat de creixement en matèria de corresponsabilitat, autoestima, gestió de les emocions, així com implicació en la construcció d'una societat més justa.

El fet d'obrir les portes de l'institut a un grup d'estudiants de Sant Cristòfol ha estat viscut per l'alumnat del Jaume amb la certesa de créixer com a persones tal com manifesta l'alumnat de 4t d'ESO: «ells són els nostres iguals; fins ara estaven aïllats, allunyats i des que venen a l'institut els hem integrat amb tota normalitat», afirma Laura Carrasco, de 4t B. «Molts compartixen amb nosaltres classes, sessions de teatre o dansa, així com els moments d'esbarjo. Alguns, com Àlex, esdevenen de seguida un més de nosaltres; ha passat a formar part de la colla d'amics» comenta Carles Campos de 4t B de l'institut.

No obstant això la millora qualitativa del procés d'ensenyament-aprenentatge no s'ha vist limitada als estudiants de Sant Cristòfol sinó que l'alumnat del Jaume és conscient de la singularitat d'este projecte i la millora qualitativa que l'aula compartida ha suposat per al seu institut. «Hem aprés a ser més empàtics; tenir companys com ells ens permet viure la diferència des de la igualtat i la responsabilitat», assegura Laura Carrasco.

«Aprenem a posar-nos en el seu lloc, sabem com tractar-los i nosaltres guanyem sempre com a persones empàtiques. No es tracta de fer cap esforç per la inclusió, sinó de viure la igualtat, la normalitat esdevé diversa i és així com vivim el nostre dia a dia», afegix Carles Campos.

Per la seua part, els docents destaquen que els estudiants de 1r a 4t d'ESO de l'institut «assumixen la convivència de forma natural. Entre ells naixen converses espontànies, rialles, jocs, discussions per temes del seu interés, així com bromes o enuig que perfilen l'experiència com allò real i autèntica que és».

Els quinze alumnes que conformen actualment l'aula compartida juntament amb les seus dues tutores i l'educador han valorat el projecte com un vertader somni de futur; la inclusió feta realitat que creix dia rere dia. «Vam començar en 2016 amb una aula i set alumnes, el curs passat van ser 11 estudiants amb dos tutors i enguany ja som 15 compartint activitats al Jaume I en àrees com Educació Física (EF); Plàstica; Teatre i dansa a més de les múltiples activitats, jornades de conscienciació o dies temàtics que s'impulsen al centre», afegix Marisa Sanchis.

«Tot és genial!»

Els protagonistes d'este relat també manifesten la seua satisfacció per la iniciativa. «M'agrada fer EF, Teatre o Plàstica amb ells. Són els meus amics», confesa Àlex Zanon, ex alumne de Sant Cristòfol i actual alumne de 4t D. Per la seua banda, Adrià Rodríguez, destacava l'oportunitat que li ha concedit l'aula compartida. «M'ho passe superbé. Les eixides, el pati, les classes d'Educació Física, la dansa, el Teatre o les festes que fem... tot és genial».

Poder mirar els ulls de Rebeca, Carmen, Dani Cristea, Alejandro, Tania, Adrián, Nacho, i Roberto de 3r D o l'entusiasme de Kevin, Izan, Dani Borrás, María, Rubén, Abdelah i Àlex de 4t D, així com constatar la normalitat amb què conviu l'alumnat del Jaume I en este projecte, és el que els ha convertit en un vertader referent de la inclusió.

«És un projecte ambiciós, un repte en què cada dia, l'alumnat, el professorat, les famílies i la resta de la comunitat educativa convivim; és esta convivència la qual ens fa aprendre, créixer i avançar en el camí de l'escola inclusiva», relata Marisa Sanchis.

Quan un projecte esdevé realitat i amb ell es trenquen murs d'insolidaritat i s'obrin portes a la igualtat, l'educació alça la veu ferma; i esta ha estat la trajectòria impulsada per Joan Garcia i Xavi Martínez. «Creiem en les persones i per això hem optat per oferir-los una educació en què totes i tots tenen una possibilitat. L'alumnat del Jaume creix tal com han apuntat ells des de la perspectiva social, emocional i personal». El treball cooperatiu així com la coordinació i projecció conjunta de la feina són els garants del bon funcionament d'este projecte.

«Participem en el treball en equip col·laboratiu, tant alumnat com professorat. La valoració és summament positiva», explica Marisa Sanchis. Des del centre d'educació especial han posat l'accent en l'aposta ferma per la inclusió, ja que la diferència no ha d'esdevenir mai sectària i encara menys en parlar d'espais educatius. Per això, en estos centres l'alumnat guanya, suma i creix des de la inclusió.

Una aula compartida és, tan sols, la porta oberta d'un camí per tal de visibilitzar la discapacitat intel·lectual. Construir límits o acotar espais als centres d'educació especial per a les persones amb necessitats educatives especials pot generar una construcció artificial de murs afegida a la mateixa discapacitat; per això des de Sant Cristòfol i el Jaume han apostat per fer este camí junts. «Pel·lícules com Campeones obrin escletxes en favor d'esta visibilització, nosaltres cada dia aportem el nostre treball compromés per la igualtat», sentencien.